SREMCI I MAČVANI DOSANJALI AUTO-PUT Žiteljima Jarka, Hrtkovaca i Platičeva otvaranjem nove trase ispunjena višedecenijka želja

S. KOSTIĆ

17. 10. 2023. u 19:32

TERETNI saobraćaj kroz njihova sela, koji je najviše stvarao problema žiteljima Jarka, Hrtkovaca i Platičeva - od 14. oktobra - konačno je izmešten na novoizgrađeni auto-put, čijem svečanom otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

СРЕМЦИ И МАЧВАНИ ДОСАЊАЛИ АУТО-ПУТ Житељима Јарка, Хртковаца и Платичева отварањем нове трасе испуњена вишедеценијка жеља

Foto S K

Najznačajniju infrastrukturnu investiciju, koja je spojila Srem i Mačvu, ujedno i najkraću saobraćajnu vezu između Novog Sada i Beograda, sa oduševljenjem je dočekalo čak 600.000 meštana sa obe strane reke Save, koje je doskora spajala samo magistrala, pa su velike saobraćajne gužve bile neminovne. I, s obzirom na to da se auto-put ne otvara tako često, Hrtkovčani su u tu čast "okrenuli" i vola na ražnju, i nekoliko prasica, pa su bogato počastili sve koji su došli da uveličaju ovaj za njih, kako kažu, veliki dan.

Tutnjava kamiona, čekanje i do pola sata da bi se prešla ulica, učestale saobraćajne nesreće... sve je to sada ružna prošlost za stanovnike Jarka, Hrtkovaca i Platičeva, koji priznaju da nisu verovali da će im se ispuniti višedecenijska želja.

- Pored toga što sam proizvođač i imam tezgu pored puta, radim i kao poštar. Ja najbolje znam koje su to bile muke, kada čekam da pređem ulicu, a naišla je čitava kolona kamiona - kaže Željko Zeba (38) iz Hrtkovaca. - Ne strepim od pada prodaje, jer ona nikada i nije zavisila od teretnog saobraćaja, a onaj ko hoće da kupi naše proizvode i dalje će dolaziti. Važno je da će nam put sada biti rasterećen i ne toliko bučan.

Pored toga što je auto-put skratio razdaljinu između njihovog mesta i Šapca, Rumljani očekuju još veću zainteresovanost kompanija za njihove industrijske zone.

- Sada smo se još više približili. Ima ljudi koji rade u ova dva grada, pa će lakše i brže stizati do posla - uveren je Siniša Divnić (61) iz Rume.

Putarina

KAKO je najavljeno, na novoj deonici - do kraja godine - neće biti naplate putarine, a od januara 2024. cena vožnje deonicom Ruma-Šabac iznosiće 100 dinara. Od Beograda do Rume plaćaće se 170, a do Šapca - 270 dinara.

A, da su Sremci realizaciju ovolike investicije dočekali sa oduševljenjem, potvrđuje i Rade Čika (70) iz Rume, koji je došao na otvaranje jer, veli, "jedno je slika, a drugo kad on svojim očima vidi"...

- Putevi spajaju ljude, tako i ovaj nas sa Mačvom. Ne znam šta je lepše: put ili most - kaže Čika.

Podsetimo, ukupna dužina auto-puta od Rume do Šapca - sa mostom preko Save od 1.335 metara - iznosi 24,6 kilometara, a obuhvata 440 metara povezanih sa Fruškogorskim koridorom, te 700 metara dela Deonice 3, do petlje Drenovac.

- Nova, savremena saobraćajnica je i dodatni podsticaj za veći broj poseta Rumi. Zato će se lokalna samouprava i dalje truditi da svi koji ovde dođu imaju razlog više da ostanu duže, i kao investitori, i kao posetioci, ali i kao budući stanovnici - naglašava predsednica Opštine Aleksandra Ćirić koja se upravo 14. oktobra i venčala, ali nije propustila svečano otvaranje, posle kojeg je stigla i na sopstvenu svadbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)