POMEN I POČAST SRPSKOM I JUGOSLOVENSKOM MONARHU: Ceremonija u surduličkom Sanatorijumu

Дејан Ристић
Dejan Ristić

09. 10. 2023. u 20:05

Povodom 89. godišnjice smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, Savez potomaka ratnika Srbije – Opštinski odbori Surdulica i Vladičin Han sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve organizovali su pomen i odavanje počasti srpskom i jugoslovenskom monarhu.

ПОМЕН И ПОЧАСТ СРПСКОМ И ЈУГОСЛОВЕНСКОМ МОНАРХУ: Церемонија у сурдуличком Санаторијуму

FOTO: Privatna arhiva

Pomen i ceremonija odavanja počasti izvršeni su u kompleksu Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici pred Spomen-bistom kralju Aleksandru. On je, inače, osnovao ovu zdravstvenu ustanovu 1924. godine, kao Državnu bolnicu za oporavak i rehabilitaciju srpskih ratnika iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, u narodu poznatom kao Sanatorijum.  

Prilikom ceremonije odavanja počasti vence su položile delegacije Saveza potomaka ratnika Srbije iz Opštinskog odbora Surdulica, Opštinskog odbora Vladičin Han i Gradskog odbora Vranje, kao i predstavnici Doma za stara lica iz Surdulice i odbornik Miroljub Ivanović.   

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević ubijen je u Marsejskom atentatu 9. oktobra 1934. godine. Njega je ubio bugarski terorista Veličko Dimitrov Kerin poznatiji pod pseudonimom Vlado Georgijev Černozemski. Černozemski je bio član tadašnje terorističke organizacije VMRO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)