VELIKA MANIFESTACIJA U VRANJU: Otvoren 6. pčelarski sajam jugoistočnog Balkana

J.S.

23. 09. 2023. u 17:11

Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković otvorila je danas, sada već tradicionalni, šesti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana u Sportskoj hali u Vranju.

ВЕЛИКА МАНИФЕСТАЦИЈА У ВРАЊУ: Отворен 6. пчеларски сајам југоисточног Балкана

Foto: Grad Vranje

Obraćajući se prisutnima, ministarka  je izrazila zadovoljstvo zbog velikog broja izlagača i posetioca na sajmu, naglasivši da je ovo prilika za obnovu opremu, ali i prezentaciju svega što je Srbija uradila u oblasti pčelarstva i proizvodnji meda.

- Tokom 2022. godine u Srbiji je proizvedeno 91%  više meda nego u 2021. Proizvodnja od preko 14.000 tona meda,  govori u prilog činjenici da je u Srbiji pčelarstvo na vrlo zavidnom nivou, kao i da je povećanje broja ljudi koji se bave ovim poslom direktno povezan sa podrškom i subvencijama koje država daje, kao i zbog strogih kontrola koje se redovno sprovode. Danas, imam lepe vesti za sve pčelare. Naime, u ovoj godini subvencija po košnici iznosila je 800 dinara, a od naredne taj iznos će biti 1.000. To je samo jedna od mera države, a za sve ostalo, opremu, marketing,  proizvodnju i  preradu meda,  takođe se mogu koristiti brojne subvencije države - rekla je ministarka Tanasković u Vranju.

Ona je dodala da se vidi rezultat koji pokazuje da je skoro duplirana proizvodnja meda.

- Kada govorimo o izvozu, veoma je važno otvaranje novih tržišta. Srbija ima usaglašen sertifikat sa svim zemljama Evropske unije, sa Kanadom i Rusijom. Trenutno se radi na usaglašavanju sertifikata sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelom. Ono na šta smo veoma ponosni je da je ove godine usaglašen i potpisan sertifikat sa Narodnom Republikom Kinom. Želim da naglasim da će Vlada Republike Srbije i u narednom periodu pružati svu potrebnu pomoć i svaki vid podrške pčelarima -  rekla je ministarka.

Na otvaranju sajma, govorio je i gradonačelnik dr Slobodan Milenković koji je izrazio zadovonjstvo zbog održavanja manifestacije u Vranju.

Foto: Grad Vranje

Tekst potpisa

Pored izložbenog dela, na sajmu su predstavljeni  projekti ,,Perspektive za mlade pčelare u ruralnim područjima“ i ,,Pčelarenje za budućnost”. Održana su i stručna predavanja iz pčelarstva, na kojima je govorio Rodžer Paterson, pčelar praktičar, predavač i autor brojnih knjiga iz oblasti pčelarstva iz Velike Britanije.

Ova sajamska manifestacija prvi put se održava pod nazivom. ,,Otvoreni Balkan“, a organizovali su je pčelarski savezi iz Srbije, Makedonije, Grčke, Republike Srpske i Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)