POSMATRANJE JESENJE SEOBE PTICA: Širom Srbije 30. izlti 30. septembra i 1. oktobra

Lj. P.

19. 09. 2023. u 14:05

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve zainteresovane da se pridruže nekom od brojnih izleta koji se organizuju širom Srbije 30. septembra i 1. oktobra na kojima će se posmatrati ptice na jesenjoj seobi, a sve u okviru tradicionalne manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica.

ПОСМАТРАЊЕ ЈЕСЕЊЕ СЕОБЕ ПТИЦА: Широм Србије 30. излти 30. септембра и 1. октобра

FOTO: Miroslav Mareš

- Lokacije gde se organizuju izeleti se određuju se  na osnovu važnosti za ptice kako za gnežđenje tako i kao usputne stanice za ptice selice – objašnjava Mirjana Rankov, vodič na izletu i ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje pticlja Srbije. - U ovom periodu godine možemo videti znatno veći broj vrsta ptica nego uobičajeno, upravo zbog vrsta koje se sele sa severa Evrope na jug. Pozivamo vas da se pridružite izetima širom Srbije kako bismo zajedno ispratili ptice, uživali u njihovoj raznovrsnosti i naučili nešto novo o njima.

Opšti cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gnežđenja, migracija i usputnih stanica kao i zimovalištima na Mediteranu i u Africi. Na migratornom putu ptice se suočavaju sa velikim pritiscima , a najozbiljnije su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje od strujnog udara ili sudara sa dalekovodima, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica.

Učešće na izletima je besplatno, a zainteresovani se mogu prijaviti putem formulara. Vodiči na izletima su iskusni poznavaoci i ljubitelji ptica, zaposleni i saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji će se truditi da zainteresovanima prenesu što više znanja o pticama. Za učešće na izletima nije potrebno prethodno znanje o pticama, ali se zainteresovanima savetuje da na svojim telefonima instaliraju „Ptice na dlanu“ - bedsplatnu aplikaciju za raspoznavanje ptica ili da nabave prvi sveobuhvatni vodič za rasposnavanje ptica na srpskom jeziku „Ptice Srbije i Evrope“.

Ovu veliku manifestaciju još od 1993. godine širom evropskog kontinenta, organizuje BirdLife International, najveća svetska organizacija na polju zaštite i proučavanja ptica i njihovih staništa. U prethodnih 30 godina, organizovano je više od 45 hiljada izleta, a naše pernate komšije privukli su više od 1,3 miliona posmatrača širom Evrope i Centralne Azije. Sve do danas Evropski vikend posmatranja ptica nije izgubio na popularnosti i svake godine se povećava broj učesnika.

U Srbiji u Evropskomvikendu posmatranju ptica koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine učestvuje oko 1.000 ljudi. Ove godine izleti će biti organizovani na 23 lokacije širom zemlje u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, carske bare, Rusande, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama kao što su Futoški park u Novom Sadu, na obali Crnog Timoka u Zaječaru ili na akumulacionim jezerima kao što su Bovansko jezero kod Sokobanje, Oblačinsko jezero kod Niša ili Radoinjsko jezero kod Kokinog Broda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!