CENTAR ZA OBRAZOVANJE NA RUSKOM JEZIKU OTVOREN U NOVOM SADU: Nastavak jačanja tradicionalnih veza Srbije i Rusije

Z. GRUMIĆ

07. 09. 2023. u 15:09

U NAJSTARIJOJ novosadskoj Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ danas je, u prisustvu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka, predstasvnika ministarstava prosvete dveju država i drugih gostiju, svečano otvoren Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku.

ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВАЊЕ НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ ОТВОРЕН У НОВОМ САДУ: Наставак јачања традиционалних веза Србије и Русије

Z. Grumić

Prva institucija te vrste u našoj zemlji, otvorena u školi u kojoj se već svoro dve decenije izvodi dvojezična nastava na srpskom i ruskom, nije namenjena samo učenicima i odraslim stanovnicima Novog Sada nego će, kada je reč o učenju ruskog jezika, „pokrivati“ čitavu Srbiju, istakao je ambasador Bocan-Harčenko.

- Imamo stalni osećaj da je ruski jezik sve zanimljiviji u Srbiji, pre svega zbog naših tradicionalnih veza, zajedničke istorije, zajedničkih duhovnih korena, sličnosti dva jezika kao i intenzivne ekonomske saradnje dveju zemalja – rekao je ambasador.

Naglasivši da je novootvoreni centar važan korak napred u jačanju sveukupnih veza i odnosa, on je napomenuo da sve više mladih u Srbiji namerava i želi da više i visoko obrazovanje nastavi na ruskim univerzitetima, koji su po svom sadržaju i kvalitetu na visokom svetskom nivou.

Prisutne je pozdravila pomoćnica ministarke prosvete Mina Zirojević ističući veliki značaj tog centra, posebno za one koji budu želeli da nastave školovanje u Rusiji. Prorektorka Tulskog državnog pedagoškog univerziteta Žana Fomičeva je istakla da se centri za ruski jezik otvaraju širom sveta i napomenula da je u junu mesecu otvoren na Palama u Republici Srpskoj. Ovaj novosadski, dodala je Fomičeva, imaće nekoliko svojih odeljenja u Srbiji a prvo će biti otvoreno u Beogradu.

Direktor Jovine Gimnazije Radivoje Stojković je podsetio da je pre skoro tri veka u Novom Sadu formirana srpska gimnazija po uzoru na ruske duhovne akademije i dodao da je ovaj centar nastavak i produbljivanje te duge saradnje.

- Prvi školovani Srbi dolaze u 18. veku iz Rusije u Novi Sad. Tada ovde stižu i prvi udžbenici – rekao je Stojković i napomenuo da je novootvoreni centar jedan od narednih koraka ka učenju ruskog jezika i upoznavanju ruske kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)