KROŠNJA OD 91 KUĆICE: Slikar Milan Stašević u rodnom selu stvorio raj za sebe, ali i za ptice

R. Šegrt

27. 08. 2023. u 14:44

DA nije postao uspe­šan slikar, pa uvaženi profesor, možda bi Mi­lan Stašević (77) bio ornitolog.

КРОШЊА ОД 91 КУЋИЦЕ:  Сликар Милан Сташевић у родном селу створио рај за себе, али и за птице

Stašević sa prijateljima, Foto R. Šegrt

Kao dete je mnogo voleo ptice, kaže da je u to doba bio pravi ptičar, onda je zavoleo golubove, ali je na kraju, ipak, pobedila velika ljubav prema crtežima, bojama i umetnosti. Kada se penzionisao, odlučio je da ispuni mladalačke želje, pa je u selu Vojvo­da Stepa, u Banatu, ob­novio porodičnu kuću i uredio dvorište u kojem je napravio jedinstveno stablo, čiju krošnju čine kućice za ptice.

- Ideja je bila da napravim više­medijsku skulp­turu u prosto­ru. Na kraju je to postalo stablo, viso­ko oko šest metara, sa 91 kućicom za male ptice. Želeo sam da zaštitim ptice, kojih je sve manje. Namera mi je da im obezbedim stanište i vodu, a da se one same sna­laze za hranu. Malo sam kasno proletos završio ovo ekološko stablo, pa su u kućicama samo dva para napravila gnezdo i dobili mlade. Nadam se da će se dogodine kompletno stablo naseliti pticama. Očekujem vrapce i steni­ce, jer sam napravio manja ulazna vrata kako ne bi mogle da uđu veće ptice - objašnjava profesor Sta­šević.

Foto R. Šegrt

Izgradnja je zahtevala strpljenja, truda, novca, oko 2.000 evra, ali i ve­lik ljubav. Komšije su se čudile šta radi, ali lju­bav je prevladala.

- Osim toga, ptice su mi jako korisne. Pokupi­le su insekte koji "pel­cuju" moje šljive i kajsi­je, tako da uopšte nemam crva u voćnjaku - kaže Stašević.

Foto R. Šegrt

Za "izum" ima zainteresovanih

ZA njegovo stablo sa kućicama čulo se čak do mora. Vlasnici hotela iz Ulcinja zainteresovani su da takvo drvo imaju u svojim dvorištima.

Ali, tek će da vidi šta će od toga da bude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)