PONOVO RADI - BIBLIOTEKA: Posle tri decenije, opet čitalište u Ruskom selu kod Kikinde

R. Šegrt

30. 08. 2023. u 18:37

NARODNA biblioteka „Jovan Popović“ iz Kikinde, posle 30 godina, ponovo je otvorila mesni ogranak u Ruskom Selu.

ПОНОВО РАДИ - БИБЛИОТЕКА: После три деценије, опет читалиште у Руском селу код Кикинде

Brane Marijanović, Foto R. Šegrt

U ovom mestu je pre više od tri decenije postojala biblioteka, ali je zbog neuslovnih prostorija morala da bude zatvorena, pa su knjige deponovane u zgradu osnovne škole.

Tamo je radila samo školska biblioteka, dok odrasli meštani nisu imali gde da pozajmljuju knjige za čitanje. Sada je Mesna biblioteka otvorena u zgradi Doma kulture tako da će čitaoci, knjige moći da preuzimaju na isti način kao i u matičnoj, gradskoj biblioteci „Jovan Popović“.

- Knjižni fond je tri decenije bio nedostupan meštanima, a sada je pred njima 4.000 naslova. Naš projekat adaptacije i uređenja prostorija u zgradi Doma kulture podržali su Ministarstvo kulture, lokalna samouprava i Mesna zajednica tako da smo renovirali prostor, prilagodili ga nameni i dobili prostojne uslove za Mesnu biblioteku. Naša novi cilj je da ovaj ogranak uskoro ima 5.000 naslova – izjavio je Brane Marijanović, direktor Narodne biblioteke „Jovan Popović“, matične ustanove za sve biblioteke u Severnobanatskom okrugu.

Na otvaranje biblioteke za Ruskom Selu, biblioteka „Jovan Popović“ pozvala je priznatog glumca Novaka Bilbiju, koji je rođen i odrastao u ovom mestu.

- Biblioteka je vrlo značajna u svakom mestu pa i u mom Ruskom Selu u kojem sam rođen, odrastao i počeo glumu. Obožavam svoje selo i uvek mu se vraćam. Nadam se da će mojim Ruskoselcima mnogo značiti i voleo bih da se pokrene gulumačka, dramska sekcija – rekao je glumac Novak Bilbija, kojeg je obradovao još jedan iznenadni susret.

- Pozvali smo i glumca Branislava Šibula, dugogodišnjeg direktora Narodnog pozorišta u Kikindi, ali ne samo zbog toga što dobro poznaje Novaka Bilbiju i što su kolega, već i zbog toga što je Šibul svojevremeno ovde radio kao mlad učitelj i ima vrlo lepa sećanja na taj period – objasnio je Marijanović.

Njegove reči Branislav Šibul je potvrdio svojim gestom, jer je biblioteci u Ruskom Selu darovao petnaestak odabranih naslova iz lične biblioteke.

- Ovde je bilo moje prvo radno mesto, ovde sam stekao mnogo prijatelja – rekao je Šibul.

Štampač i skener biblioteci na poklon doneo je Šandor Talpai, Ruskoselac, predsednik mađarskog obrazovnog centra „Torontal“. Otvaranju Mesne biblioteke u Ruskom Selu, kao ogranka Narodne biblioteke „Jovan Popović“ prisustvovali su članovi Gradskog veća Valentina Mickovski i Ljuban Sredić.

SEĆANjE NA RASKOLjNIKOVA

- Drago mi je da je Novak Bilbija bio gost ove večeri. On je počeo u kikindskom Narodnom pozorištu. Posebno se pamti njegova uloga Raskoljnikova u predstavi „Zločin i kazna“.

Bilo je neverovatno da neko u 23. godini sa takvom snagom donese taj lik i za tu ulogu dobio je značajne nagrade, poput „zlatne maske“ – prisetio se Branislav Šibul.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove