OGNJENA MARIJA SAČUVALA SABOR: Manifestacija kod manastira Petruša protekla bez nevremena

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 08. 2023. u 06:15

IAKO se i sumnjalo da će 17. sabor "Sveta Ognjena Marija - Petruška", koji se svakog 30. jula organizuje u paraćinskom selu Zabrega, uopšte biti održan - zbog najave nevremena - izgleda da se baš ova svetiteljka pobrinula da kiša skoro pa zaobiđe selo. I, stotine meštana Zabrege, Buljana i Popovca, te pedesetak planinara iz Beograda, prisustvovalo je služenju akatista Svetoj Ognjenoj Mariji, čime je nastavljena viševekovna tradicija saborovanja na ovom mestu.

ОГЊЕНА МАРИЈА САЧУВАЛА САБОР: Манифестација код манастира Петруша протекла без невремена

Foto: UG Društvo "Petrus"

Gosti su, potom, posluženi lokalnim đakonijama - projom, pogačom, kozjim i ovčijim sirom, te domaćom kobasicom i rakijom, posle čega su planinari nastavili pešačenje 15 kilometara dugom stazom, posećujući sve znamenitosti kanjona Crnice.

- Sve je to bilo deo Sabora narodnih igara i izvornog stvaralaštva, jer su po podne u Zabregu stigli članovi kulturno-umetničkih društava iz mnogih opština Srbije koji su, posle svečanog defila kroz selo, održali koncert na letnjoj pozornici. Posebna atrakcija bio je nastup male Nikoline David Gnahoui Dinić iz Francuske, delimično našeg porekla, koja je otpevala dve pesme - kaže Vladan Vučković iz udruženja "Petrus", organizatora manifestacije, napominjući da je Sabor imao i propratna dešavanja, poput izložbe tradicionalnih jela i kolača, a završio se tek oko ponoći.

Inače, istorija beleži da je manastir Petruša - na mestu gde Crnica izlazi iz kanjona i skreće prema jugozapadu, ispod samog grada Petrusa, na sedam metara visokoj desnoj obali - završen 1371, četvrt veka po dolasku župana Vukoslava u ove krajeve. Saborovanje kod crkve posvećene Ognjenoj Mariji - Svetoj velikomučenici Marini - održavalo se sve do devedesetih godina prošlog veka, a obnovljeno je pre 17 leta, upravo na inicijativu društva "Petrus".

Marama

OBIČAJ je bio da se 30. jula, u čast Ognjene Marije, obuče nešto novo i toga su se pridržavali čak i najstariji, koji su "uparađeni" odlazili na bogosluženje. U toku dana, na zaravni ispod svetinje, pored reke, povelo bi se i kolo, a devojka koja tokom igre skine belu maramu tako je momcima "signalizirala" da je spremna za udaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu