NINA PRVA MALO ČUDO IZ EPRUVETE: U subotičkom Centru za vantelesnu oplodnju rođena prva beba

J. LEMAJIĆ

25. 07. 2023. u 07:00

U SUBOTIČKOJ Opštoj bolnici rođena je prva beba začeta u Centru za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju osnovanom pri ovoj zdravstvenoj ustanovi – devojčica Nikolina Vojnić Hajduk, teška 3.240 grama i duga 47 centimetara.

НИНА ПРВА МАЛО ЧУДО ИЗ ЕПРУВЕТЕ: У суботичком Центру за вантелесну оплодњу рођена прва беба

foto:J.L.

Za njenu majku Mirjanu sreći nema kraja. Posle dugogodišnje borbe za potomstvo sada joj se ostvarila najveća životna želja.

 - Porodila sam se carskim rezom, koji je radio doktor Aleksandar Radulović, u spinalnoj anesteziji, tako da sam odmah čula svoju bebu, moju Ninu. Posle toliko borbe, to je prelep osećaj, ne mogu to da opišem, nešto najlepše – nekrijući emocije priča novopečena mama. - Sve je prošlo u najboljem redu, beba je dobro, sisa, ja sam na nogama, sve je dobro.

Mirjana je u proces vantelesne oplodnje ušla u septembru, i ne štedi reči hvale za kompletan lekarski i medicinski tim.

 - Svima koji se još uvek dvoume da li da dođu ovde, rekla bih da ništa ne čekaju. Svima preporučujem ovaj Centar, jer sve ovo je jedno divno iskustvo. Od prvog dolaska, pa sve do sada, kada je moja Nina došla na svet. Mi smo bili i u drugim centrima, a onda smo došli ovde. Nisam imala mnogo nade, jer Centar tek počinje sa radom, koje su šanse da uspe, mislila sam. Ali, eto, Bog je tako hteo, da sve bude dobro – dodaje Mirjana. 

Rođenje prve bebe iz postupka vantelesne oplodnje u Centru pri Opštoj bolnici je istorijska stvar.

- Imaćemo još mnogo ovakvih porođaja! Do sada je urađeno 27 transfera, od toga je evidentirano 12 trudnoća što je visok procenat uspešnosti. Za sada je izvesno da će biti šest porođaja, a tri su blizanačke trudnoće. Kada se sve sabere, to je veliki broj beba – najavljuje dr Aleksandar Radulović, načelnik i inicijator osnivanja Centra za VTO u Subotici. - Odnedavno ovde funkcioniše i republička komisija za VTO. Sada nam dolaze parovi iz cele Vojvodine na komisiju, a dolaze i preko drugih komisija zato što su čuli za za naš uspešan rad i prijavljuju se za program kod nas.

Osnivanje Centra za VTO podržali su Pokrajinska vlada, Grad Subotica, Vlada Mađarske...

I stručni i ljubazni

DOKTOR Radulović je od samog početka uz mene, on je jedan vrhunski profesionalac zahvaljujući kome je sve dobro proteklo. I ne samo on, ovde su me svi, baš svi dočekali ljubazni, nasmejani, raspoloženi, to je jako bitno. Ovde se nijednog trenutka nisam osetila drugačijom, znate, nije to svuda tako- kaže mama Mirjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)