MOBA KAO NEKAD: Svi učestvuju u radovima pri Manastiru Bogoštica kod Krupnja

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

22. 07. 2023. u 20:15

U MANASTIRU Ikone Trojeručice, u selu Bogoštica kod Krupnja, pri kraju je izgradnja letnjikovca namenjenog boravku gostiju ove svetinje, koji, baš iz njega, mogu da vide pola lepota Rađevine.

МОБА КАО НЕКАД: Сви учествују у радовима при Манастиру Богоштица код Крупња

foto v mitrić

Po blagoslovu episkopa šabačkog Jeroteja počela je i traje izgradnja objekta od 150 kvadrata, koju predvodi mladi, vredni i preduzimljivi arhimandrit Nifont(Pavlović), kom je vladika poverio i staranje o Manastiru Soko.

Običaj mobe, koji je jako bio raspostranjen po srpskim  selima, zadržao se slabo u većini krajeva, ali je kod ovih gorštaka i domaćina ostao i opstao. Sabrali su se domaćini, vični raznim poslovima, od zidarskih do tesarskih, da pomognu omiljenu bogomolju u okviru koje je i Dom pesništva "Desanka Maksimović".

Svi se raduju što su poslovi pri kraju. Da im propomoglu došle su njihove supruge, snahe, kćeri, koje su spremale i ručak za  graditelje. Na licu mladog igumana je očito zadovljstvo i sreća, jer ljudi rade sa puno ljubavi, kako se vazda i mole i kako uživaju u svojoj veri pradedovskoj.

- Ovo je, zaista, Božji narod i nije džabe selo dobilo ime Bogoštica - kaže Lozničanin Petar Banković, veliki poštovalac ove svetinje. - Arhimandrit je ovim ljudima zaista duhovni otac, iako je od mnogih, po godinama, mlađi i oni to osećaju. Drago mi je što ovi ljudi, kako se to u narodu kaže, "ne mlate praznu slamu", ne pričaju o politici, ne vole intrige, već su posvećeni onom što činje i iz njih izvire ljubav kakva može da bude, bez preterivanja, samo kod nas pravoslavnih naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)