ČUVAJU BAŠTINU I UREĐUJU SELO: U Urovici kod Negotina održani 16. Dani dijaspore

S. M. J.

19. 07. 2023. u 10:52

OVOGODIŠNjI, 16. Dani dijaspore - tradicionalno održani u selu Urovica kod Negotina - ponovo su privukli zaljubljenike u folklor i baštinu, uključujući i meštane, te ljude iz rasejanja poreklom iz ovog i drugih krajinskih sela.

ЧУВАЈУ БАШТИНУ И УРЕЂУЈУ СЕЛО: У Уровици код Неготина одржани 16. Дани дијаспоре

Foto: S.M.Jovanović

- Manifestaciju organizujemo prvenstveno za naše starije meštane, kojima sve ovo znači više od pukog okupljanja zemljaka. Ali vidljivi su i konkretni rezultate naše saradnje, jer smo asfaltirali mnoge ulice, poboljšali vodovod i prikupili sredstva za sanaciju vlage u crkvi. U saradnji sa lokalnom samoupravom, ove godine, kroz akciju "Dinar na dinar", planiramo da još jedna saobraćajnica dobije savremeni kolovoz, što nas približava cilju da ovde niko više ne mora da gaca po blatu da bi stigao do glavnog puta. Jer, selo nam je lepo, prepuno dece, čak i one koja se vraćaju barem tokom leta - kaže Dobrivoje Andrekulović iz Evropskog udruženja prijatelja Urovice koje, sa mesnom zajednicom i ovdašnjim Udruženjem penzionera, stoji iza ovog događaja.

Bilo je, međutim, i mnogo zabave, jer su se čuvari tradicije baš potrudili da zabave publiku u centru sela. Na pozornici su se smenjivala kulturno-umetnička društva "Voja Čurić" iz Kobišnice, "Dimitrije Belivakić" iz Bukovča, "Stevan Mokranjac" iz Negotina, Etno-grupa "Gergina" iz Negotina, te Urovičani - flautistkinja Teodora Konstandinović i trubač Ljuba Handl.

- Program je bio sadržajan i lep, oslonac su činile "domaće", i smatram da je ovo bio iskorak ka realizaciji velikih planova koje smo već osmislili za naredne četiri godine, kada ćemo obeležiti dve decenije ovakvih okupljanja - zaključuje Dragiša Ivković, zamenik predsednika SO u Negotinu i odbornik iz Urovice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)