VRŠČANIN NA KROVU ŠPANIJE: Poduhvat Damira Fejzića, našeg najmlađeg olimpijca u Londonu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

15. 07. 2023. u 12:16

VRŠAČKI olimpijac Damir Fejzić (29), koji je osim po vrhunskim rezultatima u tekvondou poznat i po svojim ekstremnim biciklističkim turama, ponovo je pomerio granice. Biciklom, koji je 2012. godine kupio od stipendije dobijene upravo zbog, plasmana na OI u Londonu, odvozao je novih 1.700 kilometara od Nemačke preko Austrije, Lihtenštajna i Švajcarske do Italije, pa potom po Kanarskim ostrvima.

ВРШЧАНИН НА КРОВУ ШПАНИЈЕ: Подухват Дамира Фејзића, нашег најмлађег олимпијца у Лондону

Foto: Privatna arhiva

Snagom uma i izuzetnom fizičkom spremnošću, on je na tom putu uspešno prešao dva najlepša i najviša asfaltna prelaza u Švajcarskoj – Grimselpas na 2.165 metara nadmorske visine i još viši Furka pas, koji se proteže do 2.436 mnv. To mu, međutim, nije bilo dovoljno izazovno, pa je avionom iz Italije produžio do Tenerifa, gde je savladao i najduži uspon u Evropi, koji vodi do vulkana Teide, inače najviše planine u Španiji.

-Uvek težim da idem ka napred. Inspirišu me visine. Zato sam i odlučio da ovoga puta pokušam da se popnem do Teida. Bilo je izazovno, jer do njega vodi put sa konstantnim usponom u dužini od 47 kilometara – kaže Fejzić, za „Novosti“.

Ovaj istinski podvig realizovao je za 12 dana, u koje je uračunat i tranzit do Nemačke, pa do Tenerifa. Naglašavamo da je reč o podvigu, jer je ovaj penzionisani tekvondista uspeo da odvoza sve te teške kilometre uprkos urođenoj srčanoj mani, zbog koje su mu naši lekari, odmah posle učešća na londonskoj olimpijadi, savetovali da potpuno batali sport i sve naporne fizičke aktivnosti. Ponovo je pobedio sebe i ekstremne visinske i temperaturne razlike, jer, kaže, dobro poznaje svoje telo i svoje mogućnosti.

-Na put sam išao sam, mada je mnogo lakše kada si u društvu. Kada imaš neki problem, možeš da ga podeliš sa saputnikom, a kada si sam sve je na tebi. Srećom, sve dosadašnje prepreke uspeo sam da prevaziđem i da stignem do cilja – dodaje ovaj izuzetno uporan mladić.

Iza sebe ima preko 10.000 odvozanih kilometara širom Evrope. Najduža ruta mu je bila 4.000 kilometara, koje je sa prijateljem prešao od Srbije do Maroka. Išli su zajedno i do Beča i nekoliko puta do crnogorskog primorja, a lane se sam popeo na najviši asfaltni put u Evropi Paso del Stelvio (2.758 mnv). I ne planira da stane…

Ušao u istoriju

DAMIR Fejzić se upisao u istoriju srpskog olimpizma kao prvi i zasada jedini muški borac u tekvondou, koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. Bilo je to u Londonu 2012, samo tri meseca nakon što je proslavio 18. rođendan. Ujedno, bio je i najmlađi član tog turnira, kao i celokupne srpske ekspedicije u prestonici Velike Britanije. Osvojio je peto mesto. Karijeru je završio 2021, nakon teške povrede oka koju je zadobio u toku borbe. Sada radi kao trener u svom matičnom klubu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave