VEK KOŠARKE U SRBIJI: Izložba na Trgu dr Zorana Đinđića u centru Zrenjanina (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

10. 07. 2023. u 12:32

IZLOŽBA “100 godina košarke u Srbiji” posvećena periodu od 1923. godine, kada je prva košarkaška lopta prošla kroz obruč u Srbiji, postavljena je Trgu dr Zorana Đinđića u centru Zrenjanina, u prisustvu predstavnika Okružnog košarkaškog saveza Zrenjanina, Sportskog saveza grada i gradskih košarkaških klubova.

ВЕК КОШАРКЕ У СРБИЈИ: Изложба на Тргу др Зорана Ђинђића у центру Зрењанина (ФОТО)

grad Zrenjanin

Svojevrsni izložbeni košarkaški karavan kroz Srbiju, stigao je do Zrenjanina, grada koji je zlatnim slovima upisan u istoriju srpske košarke i koji je dao izuzetan doprinos razvoju košarke na ovim prostorima i njenom usponu ka najvišim dometima i svetskim visinama.

Izložba obuhvata veliki broj retkih i vrednih predmeta, košarkaških rekvizita, lične opreme i trofeja legendarnih košarkaša  i trenera, dresova, majica, patika, trenerki, lopti, medalja, zapisnika i fotografija koje svedoče o najvećim uspesima srpske košarke, a predstavljene su na šest velikih panoa.

Izloženi su lični predmeti i oprema Bore Stankovića, Ranka Žeravice, zapisnik sa prve utakmice naše reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u Argentini, 1950. godine, pehar svetskih juniorskih šampiona iz Bormia, 1987. godine, lopta i patike u kojima se košarka igrala pre više decenija.

Inače u sportskom Zrenjaninu košarka zauzima posebno mesto, a pojedini igrači i rezultati koje su postigli, ostaju upamćeni ne samo u lokalnim i nacionalnim okvirima, već i u istoriji svetske košarke. 

Zrenjanin je do danas jedini grad u Srbiji koji je, osim Beograda, imao državnog prvaka u košarci, čuvenu ekipu Proletera iz 1956. godine, a petorka Proletera, ujedno je bila i petorka reprezentacije Jugoslavije, a njen kapiten Vilmoš Loci prvi je naš sportista sa odigranih stotinu utakmica u državnom timu. Legendarni Dejan Bodiroga jedan je od najboljih košarkaša svih vremena, a uz njega mnogi Zrenjaninci s ponosom su nosili dres nacionalnog tima, od Žarka Čabarkape, do Dejana Davidovca u seniorskoj i Marka Šarenca i Luke Paunova u juniorskoj selekciji Srbije.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije