"ENGLESKINJE" PUNE TOROVE I NOVČANIKE: Goran Milojević iz Drenovca kod Paraćina ponosan na stado britanskih ovaca

Зорана Рашић
Zorana Rašić

10. 07. 2023. u 19:49

KADA je 2019. Goran Milojević (45), diplomirani ekonomista i poljoprivredni proizvođač iz Drenovca kod Paraćina, kupio jedno muško grlo britanske mlečne ovce, bila je to "premijera" te rase u centralnoj Srbiji.

ЕНГЛЕСКИЊЕ ПУНЕ ТОРОВЕ И НОВЧАНИКЕ: Горан Милојевић из Дреновца код Параћина поносан на стадо британских оваца

Foto: Z. Rašić

Danas ima stado od 15 ovaca i još četiri krvne linije ovnova za priplod, dok je dvadesetak jagnjadi spremno za plasman...

Od januara do aprila, ojagnjio se podmladak od 33 grla, koje kupuju odgajivači namerni da poprave genetski potencijal svojih ovaca, a naročito plodnost. Jer, tvrdi Goran, već prilikom prvog jagnjenja, ova rasa daje trojke, a kasnije jagnje i po četiri-pet mladih.

- U poređenju sa našim domaćim ovcama, sa po jednim jagnjetom, a tek ponekad dva, ovo je izvanredna reprodukcija. Obično kažem da ja gajim grla "tri u jedan", jer su izvanredno plodna, a daju i velike količine kvalitetnog mleka. Povrh svega, moje ovce su i veoma krupne, pa po želji mogu da se gaje i za trpezu... Jer, odrasla britanska mlečna ovca teška je i više od 80, a jagnje za četiri meseca "prebaci" 30 kilograma. Poređenja radi, ruska romanovska ovca ima telesnu masu do 50, a jagnje tek posle devet meseci dostigne 30 kilograma - objašnjava Milojević.

U njegovom domaćinstvu, kao i u drugim drenovačkim kućama, ovce su se čuvale oduvek. Nekada nije bilo doma bez stada, ali je ovčarstvo poslednjih godina zamrlo - naročito u selima, jer je povećan broj ovaca koje je neophodno imati da bi se dobila subvencija od države. Umesto nekadašnjih deset, u Drenovcu sad treba 30 grla i taj uslov ne ispunjava niko, a mnogi su svoja mala stada, upravo bog takve "stimulacije", jednostavno prodali.

Šteta tokom poplava

TOKOM nedavnih poplava koje je izazvala nabujala Jovanovačka reka, drenovačke i sikiričke njive mahom su stradale, a Milojevićima su uništeni lucerište i kukuruz, pa će stočne hrane ove godine biti malo. Nevolja je, kaže Goran, što na naknadu štete neće moći da računaju čak ni oni koji su osigurali proizvodnju, jer standardna polisa - a takvih je najviše - obuhvata više različitih nedaća, ali ne i poplavu!

Zato je Goran, kao pravi ekonomista, razmišljao kako da gaji ovce, a da to bude isplativo, pa je - istražujući na internetu - otkrio sajt asocijacije odgajivača britanske mlečne ovce. On se odvažio, a danas se, veli, na prste jedne ruke mogu nabrojati vlasnici te rase u Srbiji, naročito južno od Save i Dunava.

- Od početka mi je cilj bio da proizvodim priplodni materijal. Nemam problem sa plasmanom, jedino što utrošim mnogo vremena da objasnim kako se ova rasa čuva. Ovce ne muzem, iako je mlečnost odlična, jer želim da obezbedim brži ciklus rađanja. Inače, ova ovca, po odbijanju jaganjaca, daje 250 i više litara mleka, a uzgoj je jasleni, uz obaveznu slobodnu ispašu u ograđenom prstoru, da bi grla bila u dobroj fizičkoj kondiciji - ističe Milojević koji, na dva i po hektara sopstvene zemlje i još podosta u zakupu, u svom registrovanom gazdinstvu sam proizvodi stočnu hranu.

Rasa za oplemenjivanje

BRITANSKA mlečna ovca je vrlo pitoma, radoznala i rado prilazi ljudima, za razliku od većine drugih rasa. Kada se ukrsti sa drugima, značajno im popravlja plodnost i mlečnost, zbog čega stručnjaci i preporučuju ovu "genetiku". Kao što joj i ime kaže, nastala je u Britaniji, osamdesetih godina prošlog veka, a u Srbiju, konkretno u Vojvodinu, prvi put je uvezena tek 2013. Ovnovi u punoj snazi postižu težinu do 110, a ovce do 90 kilograma.


Ovce su jedina krupna stoka koju Milojevići imaju, jer su Goran i njegova supruga, oboje ekonomisti, zaposleni u Paraćinu. Zato i nemaju vremena da razvijaju sve ideje, pa se ratarstvom i povrtarstvom bave Goranovi roditelji, dok dvojica sinova tek stasavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu