KLJUČEVE DOBILE 94 PORODICE: Regionalni program zbrinjavanja izbeglih nastavljen u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

14. 06. 2023. u 16:30

KLjUČEVI od 94 nova stana za izbegličke porodice na području Grada Novog Sada uručeni su danas u Veterniku, u nastavku višegodišnjeg Regionalnog stambenog programa koji sprovode Srbija, BiH, Crna Gora i Hrvatska uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj pri Savetu Evrope.

КЉУЧЕВЕ ДОБИЛЕ 94 ПОРОДИЦЕ: Регионални програм збрињавања избеглих настављен у Новом Саду

Z. Grumić

Taj program stambenog zbrinjavanja finansiran je u najvećoj meri sredstvima iz EU, kao i od SAD, Nemačke i još 12 zemalja. U okviru tog međunarodnog projekta, započetog pre 11 godina radi obezbeđivanja trajnog stambenog rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu, do sada je u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori zbrinuto više od 7.400 porodica, istaknuto je na prigodnoj svečanosti priređenoj ispred stambene zgrade u Veterniku, u prisustvu domaćih i međunarodnih zvaničnika kao i budućih stanara.

- Grad Novi Sad će sa ove 94 porodice da zaključi ugovor o zakupu na određeno vreme, do šest meseci, sa mogućnošću kupovine tih stanova – rekao je gradonačelnim Milan Đurić pozdravljajući prisutne i napomenuo da je na teritoriji grada do sada kroz taj program, kao uz dodatne gradske programe u toj oblasti, ukupno 599 izbegličkih porodica rešilo svoje stambeno pitanje.

Prethodno je tako, pre tri godine, na prvoj lokaciji u Veterniku useljeno 276 stanova a u još 152 stana u Futogu izbegličke porodice uselile su se lane.

Gradonačelnik Đurić je napomenuo da je na području grada ostalo još oko 200 stambeno nezbrinutih takvih porodica i istakao spremnost Grada da obezbedi nove parcele i infrastrukturno opremanje, ukoliko budu obezbeđena sredstva za izgradnju novog kontigenta stanova.

I predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini je izrazio zadovoljstvo uspešnim realizovanjem još jedne faze ovog međunarodnog programa i najavio nova rešenja u nastavku, kako za Novi Sad tako i za Srbiju.

Republička komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević je naglasila da na ovaj način pokazujemo da naša država i Komesarijat brinu o izbeglim licima i poručila da ćemo, uz podršku partnera, nastaviti da preduzimamo sve mere kako bi bio obezbeđen trajan smeštaj za sve te ugrožene porodice, koje su morale da napuste svoje domove tokom ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije.

- Porodice iz Novog Sada danas započinju važan korak ka sigurnijem i boljem životu – istakla je Nataša Stanisavljević.

Prisutne su pozdravili i ambasadorka Nemačke Anke Konrad, predstavnica OEBS-a Sara groen, Predstavnica UNHCR Stefani Krause i Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru a u ime korisnika stanova zahvalila je Janja Ždrnja, koja je kao devojčica od 11 godina, sa roditeljima 1995. izbegla iz Benkovca.

- Ovo je radostan dan za sve nas i želimo da sve porodice dobiju svoj krov nad glavom – poručila je Janja Ždrnja.

Nova zgrada u veterničkoj Ulici Milana Tepića površine je oko 6.400 kvadratnih metara a vrednost radova iznosila je više od 3,3 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)