15.000 RUŽA POD VODOM: Teška borba protiv bujica kod Trstenika, ugrožena i kruševačka i varvarinska sela (VIDEO)

S.BABOVIĆ

13. 06. 2023. u 07:27

NAJMANjE 15.000 podloga za ruže poplavljeno je u selu Velika Drenova kod Trstenika.

15.000 РУЖА ПОД ВОДОМ: Тешка борба против бујица код Трстеника, угрожена и крушевачка и варваринска села (ВИДЕО)

Foto:Stab za vanredne situacije Trstenik

Poznati kalemari koji žive i obrađuju sadnice kalemova nadomak Zapadne Morave u selima Selišta, Medveđe i Velike Drenove posebno su ugroženi. Bujične reke slile su se na plodne oranice, koje se na teritoriji ove opštine prostoru na blizu 30.000 hektara.

-Prizor je jeziv, 15.000 podloga za ruže je pod vodom, ko zna kada će ta voda da se iscrpi, da otekne -  posvedočila je Ivana Janković iz Velike Drenove.

- Poplavljeni su stambeni objekti, dvorišta...

Ranije procene bile su da se oko 15 miliona komada loznih kalemova i više od 5.000 voćnih sadnica proizvede u trsteničkom kraju tokom godine. Mnogi proizvođači su sada  ugroženi. Materijalna šteta se osim u Velikoj Drenovi, beleži u Selištu, Mijajlovci, Stragarima, Ribniku, Počekovini, Donjoj i Gornjoj Crnišavi.

- Vatrogasci i pripadnici JP Srbija voda crpe vodu, jer je došlo do prodora u više stambenih i pomoćnih objekata - predočava Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

- Čitavog dana smo na terenu, kako bismo osposobili putne pravce. Šteta je i na putnoj infrastrukturi.

Odron je na lokalnom putu u Mijajlovcu. Saobraćaj se usled oštećenja puteva otežano odvija u više pravaca. U Štabu podsećaju da je obaveza domaćinstava da održavaju kanale pored svojih kuća. Zapušeni odvodi i propusti napravili su pored obilnih padavina dodatnu prepreku.

U Trsteniku je na snazi vanredna situacija od 10. juna, ali ništa nije bolje ni u drugim opštinama u Rasinskom okrugu.

Spisak najkritičnijih tačaka vidi se na osnovu poslednjih odluka donetih na urgentnim zasedanjima operativnih timova u Kruševcu.

U Varvarinu je zbog bujica teško u tri sela  Suvaji, Bačini i u Obrežu.

Na društvenim mrežama kruže dramatični prizori vode koja u potocima teče kroz naseljena mesta.

Kako su „Novosti“ objavile juče ujutro, kiša ne prestaje da pada u Kruševcu i okolini. Situacija je teška u selima Bela Voda, Kukljin, Jasika. Najfrekventnije ulice se bore sa sporim oticanjem vode, od Ulice cara Lazara do Jasičkog puta.

Nepogode su nanele štetu i Brusu. Kako su „Novosti“ pisale u više navrata, vanredna situacija je na snazi u još dve opštine, u Aleksandrovcu i u delu opštine Ćićevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!