OVU CRKVU ZOVU "BELA": Bila je jedna od najlepših u tek oslobođenoj Srbiji, čuva sećanje na tragediju (FOTO)

S.BABOVIĆ

01. 06. 2023. u 07:00

CRKVA Uspenja Presvete Bogorodice u Varvarinu jedna je od najlepših iz perioda oslobođenje Srbije, ali danas čuva jedan od najpotresnijih prizora svetaca u srpskom freskoslikarstvu.

ОВУ ЦРКВУ ЗОВУ БЕЛА: Била је једна од најлепших у тек ослобођеној Србији, чува сећање на трагедију (ФОТО)

Foto:S.Babović

Prema dostupnim podacima, crkvu je izgradio uz podršku kneza Miloša i graditelja Cincara, slavni knez Mileta Radojković 1825. godine. Zbog specifičnog belog kamena, narod ju je prozvao "Bela crkva", a to ime sačuvalo se do danas.

O hramu već naredne godine piše Joakim Vujić.

- Ova crkva leži na jednoj prekrasnoj prostranoj ravnici, pri reki Moravi, nedaleko od ove crkve nahodi se i jedno selu, imenuemo Varvarin - zapisao je Joakim Vujić 1826.

Crkva ima dve slave, Petrovdan i Svetu Trojicu. Upravo je dan kada se slave Duhovi za temnićke vernike, 1999. godine bio najtragičniji.

Tokom bombardovanja mosta na Velikoj Moravi, svetinja je ranjena. Popucala su sva stakla, oštećena fasada. Crkva je izgubila i svog protu Milivoja Ćirića (66), koji je poginuo pokušavajući da spase druge ljude. Tada je bio povređen i protojerej-namesnik Tomislav Gajić, danas u penziji, ali uvek na liturgiji 30. maja.

- Bio je opšti metež posle prvog naleta kada smo stigli na ivicu obale i videli urušen most i auto koji je propadao – posvedočio je za „Novosti“ otac Tomislav Gajić. - Ispostavilo se da su u tim crvenim kolima stradali majka i sin Ružica i Ratobor Simonović. A onda je usledio drugi nalet bombi. Mnogo jači. Tog dana je u porti bilo oko 200 ljudi, a na delu ulice koja je delila most od hrama oko 2.000 meštana.

Temnićko sveštenstvo ispričalo je „Novostima“ da je crkva za nekoliko meseci obnovljena, a da se velika rekonstrukcija odigrala 2012. godine. Bogomolju su oslikali Vladimir Skerlić i Boban Almažan.

Jedinstvena freska pod krovom zdanja nosi ime “Varvarinski mučenici”. Na njoj su trajno upamćene nevine žrtve bombardovanja mosta, Tola Apostolović, Zoran Marinković, Stojan Ristić, Milivoje Ćirić, Dragoslav Terzić, Vojkan Stanković, Ružica Simonović, Ratobor Simonović, Milan Savić i, najmlađa među njima, 15-godišnja Sanja Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri