ANALIZA ZA SAMO PAR MINUTA: UKC Vojvodine dobio mikrobiološku laboratoriju, prvu od svog osnivanja

J. SIMIĆ

24. 05. 2023. u 07:00

UNIVERZITETSKI klinički centar Vojvodine po prvi put od svog osnivanja, pre nekoliko decenija, dobio je mikrobiološku laboratoriju u Centru za laboratorijsku medicinu koja zadovoljava sve zahteve i standarde dijagnostike tercijarne ustanove. Laboratoriju vrednu 80,1 milion dinara finansirala je Pokrajinska vlada.

АНАЛИЗА ЗА САМО ПАР МИНУТА: УКЦ Војводине добио микробиолошку лабораторију, прву од свог оснивања

Pokrajinska vlada

Time je, kako je juče u UKCV rekao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, znatno unapređen proces rada ove zdravstvene ustanove u Novom Sadu u kojoj se leče mnogi građani Vojvodine. Do sada sve urađene analize morale su da se šalju u pokrajinski Institut za javno zdravlje .

U Centru za radiologiju adaptiran je prostor i nabavljen novi aparat za magnetnu rezonancu sa pripadajućom opremom. Reč je o drugoj magnetnoj rezonanci koju je Pokrajinska vlada obezbedila za potrebe Kliničkog centra.

Iz pokrajinskog budžeta finansirani su i građevinski radovi – obnova fasade, zamena stolarije, sanacija vodovodne i kanalizacione mreže – u objektu u kome su smešteni Centar za radiologiju i Centar za laboratorijsku medicinu.

OBNOVA I OSTALIH KLINIKA

U PLANU je rekonstrukcija četiri zgrade u kojima su smešteni: Klinika za urologiju, Klinika za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju, Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, Laboratorijsko odeljenje za nuklearnu medicinu, Odeljenje za hemodijalizu, Operacioni blok za Kliniku urologije, Klinika za očne bolesti i za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata.

Dr Edita Stokić, v. d. direktora UKCV, rekla je da će mikrobiološka laboratorija obezbediti mnogo veću efikasnost i brzinu pri odabiru terapije za pacijente, jer se za bakteriološku analizu nekada čekalo 24 sata, a sada je potrebno samo nekoliko minuta.

 -Tokom ove godine pokrenućemo i veliki investicioni ciklus kojim želimo da unapredimo kvalitet zdravstvene zaštite. Očekuje nas početak rekonstrukcije više klinika u okviru UKCV za šta smo opredelili 1,3 milijarde dinara preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine - naglasio je Mirović, napominjući da je reč o objektima koji su izgrađeni pre više od 110 godina i zaštićeni su kao spomenici kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave