Međunarodni naučni skup na Pravnom fakultetu prištinskog univerziteta sa sedištem u Kososvkoj Mitrovici

D. Z.

22. 05. 2023. u 09:07

NA Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, krajem protekle sedmice održan je 13. međunarodni naučni skup koji se, tradicionalno u okviru obeležavanja dana Pravnog fakulteta održava u maju mesecu.

Међународни научни скуп на Правном факултету приштинског универзитета са седиштем у Кососвкој Митровици

FOTO Prištinski univerzitet

Ovogodišnji skup održan je pod nazivom ”Pravo između ideala i stvarnosti” i realizovan je u saradnji Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini i Instituta za uporedno pravo u Beogradu.

- Za učešće u radu skupa prijavilo se ukupno 96 autora, koji su pripremili 67 autorskih i koautorskih radova publikovanih u dvema sveskama Zbornika radova sa naučnog skupa, na srpskom i engleskom jeziku - pojašnjava prof. dr Vladimir Boranijašević prorektor univerziteta i dodaje da su u radu ovogodišnjeg skupa učestvovali naučni poslenici sa Pravnih Fakulteta ”Sv. Gregorio Magno” iz Pistoje u Italiji i ”Frederiko Drugi” iz Napulja, pravnih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici, kao i Departmana za pravne nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Pravnih fakulteta ”Justinijan Prvi” u Skoplju i Univerziteta ”Goce Delčev” u Štipu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banja Luci, Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Vojne akademije ”Gen.

Mihailo Apostolski” u Skoplju i drugih fakulteta u oblasti društveno-humanističkih nauka. Inače, pored učesnika iz Instituta za uporedno pravo, učesnici u radu skupa bili su i sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Instituta za političke studije iz Beograda, Instituta za strategijska istraživanja, kao i predstavnici Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, Sekretarijata za javne politike i Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Imajući u vidu članove Izdavačkog saveta zbornika radova iz inostranstva, kao i članove Uredništva iz inostranstva, u relizaciji ovog međunarodnog naučnog skupa učestvovali su predstavnici više od 10 evropskih država. Rad skupa bio je organizovan uz neposredno učešće učesnika, ali i putem internet platformi, za učesnike koji nisu bili u Kosovskoj Mitrovici - pojašnjava prof. dr Boranijašević.

Inače, nakon plenarne sednice, na kojoj su se učesnicima obratili organizatori skupa, rad skupa bio je organizovan po sesijama, na kojima su učesnici izlagali ideje saopštene u radovima koji su publikovani. Na kraju, u okviru završne plenarne sednice, saopšteni su zaključci međunarodnog naučnog skupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao