NOVI DOM ZA 20 PORODICA: U Vrnjačkoj Banji uručeni ključevi stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH

G. ĆIROVIĆ

20. 05. 2023. u 07:00

U VRNjAČKOM naselju Duboki potok, uz prigodnu svečanost, uručeni su ključevi 20 novovoizgrađenih stanova namenjenih porodicama izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

НОВИ ДОМ ЗА 20 ПОРОДИЦА: У Врњачкој Бањи уручени кључеви станова за избеглице из Хрватске и БиХ

G.Šljivić

Ovi stanovi u Vrnjačkoj Banji izgrađeni su u okviru Potprojekta 8 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji čiji je cilj da se obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Program se sprovodi uz podršku OEBS i UNHCR, finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, kao i SAD i zemalja zapadne, centralne i južne Evrope.

G.Šljivić

Uručenje ključeva izbegličkim porodicama

- Sa dve kćerke sam izbegla iz Hrvatske 1995. godine, a devet godina kasnije smo se doselili u Vrnjačku Banju radi školovanja dece. Od tada smo živeli u privatnom smeštaju među dobrim ljudima koji su nas prihvatili. Iza nas su teške godine, ali odlučili smo da gledamo samo napred. Jedna od najlepših stvari koja nas je zadesila U Srbiji je što smo se konačno skrasili i dobili svoj krov nad glavom - rekla je Branka Večerina primajući ključeve svog novog stana.

G.Šljivić

Branka Večerina (desno) prima ključeva novog stana

Uz čelnike lokalne samouprave i predstavnike državnih i međunarodnih organizacija i institucija, uručenju ključeva prisustvovali su i Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Gerhard Salzer, predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i Stefani Krause, zamenik predstavnika Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice.

G.Šljivić

Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije

- Dodela stambenih rešenja izbegličkim porodicama i pružanje novog doma ljudima koji su bili priseljeni da napuste svoja ognjišta zbog ratnog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti, jedan je od najvažnijih ciljeva našeg Komesarijata – naglasila je Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije. - Uz podršku partera nastavićemo da kontinuirano radimo na obezbeđivanju dostojnog i trajnog smeštaja za ugrožene porodice kako bi im omogućili sigurniji i bolji život.

G.Šljivić

Korisnici novih stanova u Vrnjačkoj Banji

STAMBENI BLOK

UKUPNA bruto površina novosagrađene zgrade sa 20 stanova za izbegličke porodice je nešto više od hiljadu kvadratnih metara, a vrednost obavljenih radova iznosila je oko 560.000 evra. U ovom, novom stambenom bloku, prema rečima Bobana Đurovića, prerdsednika vrnjačke opštine, u toku je i završna faza izgradnje još jedne stambene zgrade namenjene socijalno ugroženim porodicama sa teritorije Vrnjačke Banje i već se priprema njeno useljenje.

G.Šljivić

Predsednik vrnjačke opštine Boban Đurović i Nataša Stanisavljević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave