SUBOTICA U TRCI ZA EVROPSKI GRAD SPORTA: Zvanično predata kandidatura za prestižno zvanje

J. LEMAJIĆ

22. 05. 2023. u 07:00

SUBOTICA je do sada nosila epitet „grad sporta“ a uskoro bi mogla biti i Evropski grad sporta. Kandidatura za ovo prestižno zvanje podneta je zvanično Evropskoj asocijaciji prestonica i gradova sporta, koja će u narednih nekoliko nedelja odlučiti da li će subotički sportisti u decembru uneti u srpsku trobojku u Evropski parlament u Briselu.

СУБОТИЦА У ТРЦИ ЗА ЕВРОПСКИ ГРАД СПОРТА: Званично предата кандидатура за престижно звање

foto: J.L.

- Sportisti su najbolji ambasadori našeg grada i promociju kakvu može uradi jedan sportista, ne može da zameni deset političara. Volimo da kažemo da nosi epitet „grad sporta“ a to možemo da ističemo s pravom jer su subotički sportisti prisutni na svim velikim takmičenjima i osvajaju veliki broj medalja . Iza ovih lepih reči krij se bogata tradicija, predani rad generacija sportskih radnika koji su iznedrili veliki broj evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona – ističe gradonačelnik Stevan Bakić. – Srazmerno veličini, Subotica ima veliki broj aktivnih sportista i rekreativaca, kao i dece koja se bave sportom. Lokalna samouorava će i u budućnosti nastaviti da ulaže u sportsku infatrukturu, sportske klubove kako bi smo što višemladih uključili u čarobni svet sporta.

Do sada je više od 3.500 gradova ponelo ovo zvanje, koje se dodeljuje u kategoriji manjih ( do 22.000 stanovnika) i većih gradova (do pola miliona stanovnika), grupe gradova i regija.

- Za titulu „Evropski grad sporta“ sada ima oko 30 kandidata. Sport ocenjujemo kroz nekoliko elemenata, kaošto su kultura, socijalna inkluzija, obrazovanje... Naša ideja je da u sportu ne učestvuju samo sportisti, nego svi građani – objašnjava Hugo Alonso, generalni sekretar ACES Europe . Kandidati daju odgovore na 12 kriterijuma za kvalifikaciju, kao što su planiranje aktivnosti, funkcionisanje klubova, investicije... Napravili smo neku finalnu evaloaciju, a konačnu odluku donećemo za nekoliko nedelja.  Zvanični smo partner Uneska i zajedno radimo na poboljšanju uslova u sportu. Oni koji nose ovo zvanje postaju deo velike ekipe, mreže gradova i imaju priliku da dobiju sredstva za unapređenje sporta.

ULAGANjE KOJE SE VRAĆA

Po rečima Đan Frančeska Lupatelia, predsednika ACES Europe, prilikom obilaska Subotice komisija  se uverila koliku vrednost ima sport u Subotici.

- Sport nije bitan samo za šampione, ono što nas zanima je da se njime bavi u svrhu zdravog života. Kažu da jedan uložen evro u sport, vraća se kao sedam evro uštećenih za zdravstvene troškove. Sve investicije koje se ulože u organizaciju sportskih događaja tokom godine, donele bi i veliki prihod u turizmu - dodaje Lupateli.

            

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!