NEMANJIĆI RAĐANJE KRALJEVINE: Izložba u Zrenjaninu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

16. 05. 2023. u 13:58

Izložba pod nazivom Nemanjići rađanje kraljevine, od četvrtka 18. maja biće dostupna svim posetiocima Muzeja u Zrenjaninu.

НЕМАЊИЋИ РАЂАЊЕ КРАЉЕВИНЕ: Изложба у Зрењанину

Foto: B. G.

     Izložba obuhvata deo kostima i rekvizita korišćenih za realizaciju istoimene serije, a autori su za cilj imali da dočaraju ceremonijalni i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije.     
     Autor izložbe, koja je premijerno bila postavljena u galeriji RTS-a je direktor Galerije Petar Đinović, dok su postavku pripremile glavni kostimograf Suzana Gligorijević, scenografi Mira Andrejević i Aleksandra Stošić Krstović, a nadležni kustos i autor postavke u zrenjaninskom muzeju je Aleksandar Šalamon, arheolog Muzeja u Zrenjaninu.
   Nemanjići - rađanje kraljevine  je istorijsko-dramska televizijska serija snimana 2017. godine, čije je premijerno prikazivanje počelo februara 2018. godine i predstavlja najveći produkcijski poduhvat u istoriji srpske televizije, jer je za nju angažovano 218 glumaca i 2.700 statista, a snimana je na više od 200 lokacija. Serijalom koji je obuhvatio 200 godina vladavine najuticajnije srpske srednjovekovne dinastije Nemanjić, obeleženo je 800 godina od nastanka srednjovekovne Kraljevine Srbije i krunisanja Stefana Prvovenčanog. Projekat je nastao u režiji Marka Marinkovića, a po scenariju Gordana Mihića, u produkciji RTS-a.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVINARKA KOJA JE POSTALA NASLOV: Sportsko čudo u Srbiji - okupila otpisane košarkašice i svi sad pričaju šta je sa njima uradila