PLAVOJ SALI NOVI ŽIVOT: Obnova prepoznatljivog simbola Narodnog muzeja Valjevo

B. PUZOVIĆ

22. 05. 2023. u 07:00

Plava sala – jedan od prepoznatljivih simbola Narodnog muzeja Valjevo - dobija potpuno novi izgled. Profesori i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda uveliko obavljaju restauraciju i konzervaciju svoda ovog dela valjevske kulturne ustanove koja se ubraja među najbolje muzeje u Srbiji.

ПЛАВОЈ САЛИ НОВИ ЖИВОТ: Обнова препознатљивог симбола Народног музеја Ваљево

Foto B. Puzović

Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja Valjevo, podseća da je ova sala bila deo izložbenog prostora, u okviru stalne postavke u dva navrata - od 1969. do 1977, te od 1979. do 1997. godine. Prepoznatljivi svod sale projektovan i oslikan je krajem šeste decenije prošlog veka i prikazuje sazvežđa planeta sa zodijačkim znacima. Nema podataka ko je svod oslikao, pa se pretpostavlja da je poznati valjevski slikar Slobodan Jevtić Pulika, koji dugo živi i stvara u Francuskoj, taj posao prepustio nekom od svojih saradnika, ili kolega.

- To što ovo umetničko delo nije do sada proglašeno za kulturno dobro, ili nije naišlo na publicitet kakav zaslužuje, ne znači da treba da bude uništeno, ili prepušteno propadanju – kaže rukovodilac konzervacije Bojana Savić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. - Ova saradnja sa Narodnim muzejom Valjevo izuzetno je dragocena, jer je pružena prilika mladim stručnjacima, studentima, koji se školuju, da učestvuju u spasavanju jednog umetničkog dela.

Obnova Plave sale treba da bude završena u toku juna. Studenti, angažovani na ovom poslu, u Valjevo dolaze vikendom, s obzirom na to da imaju nastavu na fakultetu. U strukturi slike na plafonu postoje oštećenja koja su, prema procenama stručnjaka, nastala tokom ranijih intervencija.

- Oštećenja su zanemarljiva u odnosu na slojeve prljavštine od duvanskog dima i kondenzacije, koja se nakupljala duže od decenije, koliko je u ovoj sali radio kafić – kaže Bojana Savić. - Obavili smo brojne probe, eksperimente da tokom čišćenja ne bismo oštetili originalnu sliku i eventualno izmenili boju. Najveći izazov bio je da pronađemo najbolje rešenje i materijale za konzervaciju, kako ne bismo narušili integritet umetničkog dela, na šta nas obavezuje etika.

MULTIMEDIJALNI CENTAR

- U Plavoj sali dominira velika plava površina, znalački isprepletana prefinjenim crtežom stilizovanih figura i natpisima meseca u godini – objašnjava direktorka Narodnog muzeja Valjevo. - Proteklih godina više puta je menjana namena ovog prostora, a nedavno je doneta odluka da Plava sala postane svojevrsni multimedijalni centar. Idejno rešenje uređenja prostora uradio je dizajner Dušan Arsenić, u projekat su uključene i druge ustanove kulture i pojedinci iz Valjeva, a nesebičnu stručnu i tehničku podršku pružio nam je Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” i kustos Predrag Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!