HORIZONTI 2023: Na Paliću otvorena Međunarodna interdisciplinarna stručno-naučna konferencija (FOTO)

Novosti online

12. 05. 2023. u 14:45

VISOKA škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice organizuje, 12. i 13. maja, u Kongresnoj sali „Male gostione“ kompleksa „Elitte Palić“ na Paliću, 13. Međunarodnu interdisciplinarnu stručno-naučnu konferenciju Horizonti 2023 – „Stručne i naučne inovacije u praksi“, na kojoj pored predavača iz naše zemlje učestvuju i predavači iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Grčke, Poljske, Rusije i Engleske. Današnjem svečanom otvaranju ove dvodnevne konferencije prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da organizacija konferencije Horizonti 2023, koja je poznata po svojoj dugoj tradiciji i održava se već po trinaesti put, predstavlja važan događaj za Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, ali i za grad Suboticu.

ХОРИЗОНТИ 2023: На Палићу отворена Међународна интердисциплинарна стручно-научна конференција (ФОТО)

Foto: Grad Subotica

- Konferencija Horizonti 2023 ima za cilj da ukaže na važnost razmene znanja i iskustava, a tema ovogodišnje konferencije ’Stručne i naučne inovacije u praksi’ nas navodi na razmišljanje koliko su važne inovacije u svim oblastima koje su obuhvaćene ovom konferencijom. Zahvaljujući organizatorima konferencije, Subotica je postala domaćin eminentnim stručnjacima iz oblasti biomedicinskih nauka, društveno-humanističkih nauka, sportskih nauka i informatičkih nauka. Ovom prilikom bih se zahvalio i stranim predavačima iz osam zemalja: BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Grčke, Poljske, Rusije i Engleske, koji su svojim dolaskom na ovu konferenciju potvrdili njen međunarodni značaj - istakao je gradonačelnik Bakić.

On je izrazio zadovoljstvo što se, kako je rekao, konferencija održava na Paliću, turističkoj destinaciji prve kategorije u Republici Srbiji i jednoj od najlepših i najatraktivnijih turističkih destinacija u našoj zemlji.

- Nadam se da će učesnici ove konferencije, pored stručne i naučne saradnje, imati priliku da uživaju u prirodnim lepotama Palića i okoline. Kao gradonačelnik Subotice, želim da pozdravim rektora Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dejana Madića, i izrazim zadovoljstvo što je svojim prisustvom doprineo značaju ove konferencije. Želim da pozdravim i direktorku Visoke škole, dr Vlastu Lipovac, i pohvalim članove organizacionog odbora konferencije koji su svojim trudom i naporima omogućili ovaj važan događaj. Želim vam uspešnu konferenciju i kvalitetne diskusije i zaključke koji će  doprineti razvoju struke i nauke kako u našoj zemlji, tako i van njenih granica - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U okviru svečanog otvaranja konferencije, kojoj je prisustvovao i predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek, prisutnima su se obratili i direktorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera dr Vlasta Lipovac, i predsednik Organizacionog odbora konferencije Horitonti 2023, dr. sci Boris Ličina.

Nakon svečanog otvaranja konferencije, svoje radove su predstavili uvaženi plenarni predavači iz svih oblasti koje su obuhvećene konferencijom: prof. dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu – uvodno obraćanje – fizičko vaspitanje i sport; prof. dr Marija Jevtić, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu – medicina i nutricionizam; prof. dr Prvoslav Janković, profesor emeritus – vaspitanje i obrazovanje; prof. dr Platon Sovilj, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu –informatika i društvo; prof. dr Siniša Kovač, redovni profesor Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta u Sarajevu – fizičko vaspitanje i sport.

Na konferenciji učestvuje 117 autora i koautora, a prijavljeno je više od 60 radova. Pored svečanog otvaranja i plenarnih predavanja, danas su održane i dve sesije (biomedicinske nauke i društveno-humanističke nauke), dok će sutra biti održane tri sesije (sportske nauke, informatičke nauke i društveno-humanističke nauke). Svečano zatvaranje konferencije održaće se 13. maja, od 14.00 do 14.15 časova, u Kongresnoj sali „Male gostione“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu