VEČNO SEĆANJE NA SRPSKE SOKOLOVE: Ulici u Kraljevu ime po braći Milić, poginulim na Kosmetu 1999. godine

G. ĆIROVIĆ

03. 05. 2023. u 11:54

BLIZANCI Srđan i Boban Milić koji su kao dvadesetšestogodišnji oficiri Vojske Jugoslavije u ratu na Kosmetu 1999. godine, braneći otadžbinu od NATO agresora i terorista OVK, časno dali svoje živote, kao i njihov godinu dana stariji brat Goran koji je 2000. preminuo od tuge za braćom, konačno su dobili ulicu u Kraljevu.

ВЕЧНО СЕЋАЊЕ НА СРПСКЕ СОКОЛОВЕ: Улици у Краљеву име по браћи Милић, погинулим на Космету 1999. године

G.Šljivić

Ulica nazvana po hrabroj braći Milić od nedavno se nalazi u novom stambenom bloku u takozvanim Voćarevim livadama, u naselju Ribnica, gde su izgrađeni stanovi namenjeni pripadnicima vojske, policije i drugih službi bezbednosti.

- Veoma sam srećna što su posle spomenika u Kosovskoj Mitrovici moji sinovi dobili i ovakvo obeležje u Kraljevu. To je dokaz da njihovu žrtvu i odanost otadžbini ni ovaj grad, ni naša država ne zaboravljaju – kaže njihova majka Nada Milić.

U proleće ratne 1999. godine, podsećamo, Nada i njen pokojni suprug Dragoljub su za desetak aprilskih dana ostali bez svojih blizanaca. Potporučnik Srđan nastradao je od nagazne mine nedaleko od Srbice, preminuviši od teških rana 4. aprila na VMA. Njegov brat, poručnik Boban, poginuo je deset dana kasnije kod Đakovice kada su dve NATO rakete pogodile oklopno vozilo u kojem se nalazio.

G.Šljivić

Nada Milić

Godinu dana kasnije Milići su ostali i bez najstarijeg sina Gorana čije je srce prepuklo od bola za nastradalom braćom, a potom je, tugujući za svojim „sokolovima polomljenih krila“, kako je i nazvao spomen knjigu, preminuo i njihov otac Dragoljub, ostavljajući Nadu da samuje među uspomenama.

G.Šljivić

 

- Kada već nije moglo drugačije, neka me nadživi sećanje na moje sokolove – dodaje majka Nada koja je 2015. odlikovana visokim državnim odlikovanjem – Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Inicijativu da braća Milić dobiju ulicu u Kraljevu, uz podršku lokalne samouprave, pokrenuli su članovi Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije

G.Šljivić

 

- Uz zahvalnost čelnicima grada i Kraljevčanima koji su izašli u susret našoj inicijativi, drago mi je što smo ispunili veliku želju majci Nadi da i na ovaj način sačuvamo uspomenu na njene sinove - rekao je general-major u penziji Todor Petković, predsednik skupštine Udruženja. - Dobro je što se u poslednje vreme poklanja pažnja našim ratnicima, našim herojima, svima koji su svoje živote časno položili na oltar otadžbine. Važno je da Srbija pamti.

ULICA I MILOŠU ĆIRKOVIĆU

OSIM braće Milić, ulicu u novoizgrađenom kraljevačkom naselju dobio je i Miloš Ćirković koji je nastradao na Kosmetu 1999. godine ne želevši da napusti porodično ognjište nakon povlačenja srpske vojske i policije.

- Nije hteo da skine uniformu, nije želeo da ode sa svog Kosmeta gde je u 38. godini života zauvek i ostao – kratko je rekao njegov brat Ilija Ćirković, član Pokreta „Srce heroja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a