PRVOMAJSKA „BUDILICA“ ZA KRALJEVČANE: Tradicionalna praznična akcija vatrogasnog orkestra u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

01. 05. 2023. u 12:23

KAO i minulih, gotovo sedam decenija, čuvajući prazničnu tradiciju, vatrogasni orkestar „27. septembar“ je i ovog 1. maja u ranim jutarnjim satima prošetao kraljevačkim ulicama svirajući svojim usnulim sugrađanima prvomajsku „budilicu“.

ПРВОМАЈСКА „БУДИЛИЦА“ ЗА КРАЉЕВЧАНЕ: Традиционална празнична акција ватрогасног оркестра у Краљеву

G.Šljivić

Uz zvuke marševa, koračnica i neizostavni „Marš na Drinu, prvomajskoj vatrogasnoj povorci u tradicionalnom defileu centrom grada priključio se samo mali broj Kraljevčana, dok je jedan broj probuđenih građana otpozdravljao ili radoznalo posmatrao sa svojih prozora i terasa.

G.Šljivić

 

- U Kraljevu se praznik rada obeležavao i pre Drugog svetskog rata. Zahtevajući osmočasovno radno vreme u tome su naročito prednjačili opančarski radnici koji su tada imali svoj sindikat i svakog 1. maja organizovali ulučne proteste – pojašnjava dr Milan Matijević, precizni hroničar događaja u gradu na Ibru.

G.Šljivić

 

- U znak sećanja na njih i ostale borce za prava radnika i, naravno, čuvajući tradiciju prvomajskih skupova, mi se na ovaj način simobolično okupljamo i sa vatrogasnim orkestrom pozdravljamo sugrađane.

G.Šljivić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)