DAN OPŠTINE KLADOVO 26. APRILA: Na svečanom otvaranju Fetislama i predsednik Srbije

S. M. J.

25. 04. 2023. u 16:39

OPŠTINA Kladovo u sredu 26. aprila obeležava svoj Dan u spomen na 1867. kada su Turci predali ključeve Fetislama Srbima. Kruna obeležavanja Dana opštine Kladovo je svečano otvaranje rekonstruisanog Fetislama kome će prisustvovaće i predsednik Srbije, ali i brojni drugi gosti.

ДАН ОПШТИНЕ КЛАДОВО 26. АПРИЛА: На свечаном отварању Фетислама и председник Србије

EU za kulturno nasleđe i turizam

Povodom Dana Opštine Kladovo u sredu 26. aprila svečano će biti otvorena rekonstruisana tvrđava Fetislam.

Na Letnjoj pozornici tvrđave Fetislam prisutnima će se u 19 sati obratiti Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU, Anke Konrad, nemačka ambasadorka u Srbiji, Aleksandar Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo, a za 20 časova najavljen je i koncert Simfonijskog orkestra.

Evropska unija i Nemačka Vlada su prepoznale Fetislam kao važan spomenik ne samo srpskog, već i evropskog kulturnog nasleđa. Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ u rekonstrukciju Varoš kapije sa pratećim bedemima i kazamatima i Letnje pozornice u Malom gradu uloženo je 1,3 miliona evra.

Ovom dešavanju prethodiće u 12 časova u Vili Ruža i svečana sednica Skupštine opštine na kojoj će, između ostalog, biti uručena najviša opštinska priznanja i nagrade. Kako je najavljeno svečanoj sednici prisustvovaće i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, koja će, tom prilikom, obići i Centar za kulturu i Arheološki muzej u Kladovu i prisustvovati i svečanom otvaranju Fetislama.

U tvrđavi će od 10 do 19 sati, u organizaciji Turističke organizacije opštine Kladovo, Srpski viteški red „Svibor“ prirediti viteške igre i nadmetanja za posetioce, izložbu srednjovekovnih oklopa, šlemova, oružja i opreme, radionicu starih zanata, kao i radionicu srednjovekovne umetnosti krasnopisa.

Fetislam je jedna od šest tvrđava koja je u 19. veku postala simbol predaje turske vlasti srpskome narodu. Njene ključeve je 26. aprila 1867.  turski izaslanik predao   artiljerijskom kapetanu Milutinu Jovanoviću.

Kladovo u spomen na taj dan od 2002. godine 26. april obeležava kao Dan opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)