LENJIN NAPUŠTA OPŠTINSKI SOKAK: Bura zbog novih naziva ulica u Kuli

Z. Rajić

20. 04. 2023. u 20:03

GRUPA građana „Kritična masa“ i njeni odbornici najavili su peticiju protiv inicijative opštinske Komisije za utvrđivanje naziva ulica da dva najelitnija sokaka u Kuli dobiju nova imena.

ЛЕЊИН НАПУШТА ОПШТИНСКИ СОКАК: Бура због нових назива улица у Кули

foto A. Popović

. Predloženo je da Lenjinova ulica ubuduće bude Crkvena, a Kramerova - Sterijina.

   - Na delu je prekrajanje istorije i klasično politikanstvo. Opština Kula se uvek ponosila svojim antifašističkim nasleđem i prošlošću. Nećemo dozvoliti da se to dovodi u pitanje i da se sramnim odlukama menjaju nazivi ulica. Kome to smeta ulica Josipa Kramera, znamenitog Kuljanina, sekretara Okružnog komiteta KPJ za Južnu Bačku? - upitao je šef odborničke grupe „Kritične mase“ Rade Obradović.

   Predsednik Opštine Damjan Miljanić kaže je da je teza o prekrajanju istorije više nego neumesna.

   - Tekovine NOB uvek će biti deo slobodarske istorije srpskog i drugih naroda koji žive na ovim prostorima. Ali, isto tako, činjenica da 90 odsto ulica u opštini posle 1945. godine nosi nazive i simbole samo iz tog vremena pre se može nazvati revizijom istorije, nego pokušaj da ulice ponesu imena nekih velikana i zaslužnih građana – rekao je Miljanić.

TABLA BORCU SA KOŠARA

   Za još jednu ulicu u kulskoj opštini je preporučeno da promeni tablu. Reč je o Balkanskoj u Sivcu, koja bi, na predlog Udruženja „Prijatelji 72. Specijalne“, trebalo da ponese ime poginulog borca na Košarama Miroslava Marinkova. Ranija ideja bila je da se po njemu nazove deo Balkanske, u kojoj je živeo, a sad je predlog, navodi Miljanić, da se preimenuje cela ulica.

   Kako je objasnio, u sadašnjoj Kramerovoj ulici je Kulturni centar, u kojem se više od pola veka održava Republički festival amaterskih pozorišta, a njeno preimenovanje u Sterijinu je i „simbolično stavljanje kulture i prosvete na centralno mesto“.

   Miljanić je istakao da Lenjinova ulica, u kojoj je smeštena zgrada Opštine, svojim nazivom ne može da se poveže ni sa jednim periodom iz slavne istorije naroda koji žive u kulskoj opštini. S druge strane, kako je predočio, „Crkvena“ je jedan od naziva ove ulice iz prošlosti, a logično je da se tako zove, jer se u njoj nalaze dve crkve, pravoslavna i katolička.

   - Građanska politička opredeljenost i jasno zalaganje za sekularnu državu suštinski su razlozi zašto se izričito protivimo promeni naziva Lenjinove ulice u Crkvenu – kazao je Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna