O ROMIMA KROZ MUZIKU, ISTORIJU I UMETNOST: Dan romologije Kulturnom cetru Novog Sada

J. S.

06. 04. 2023. u 15:04

POVODOM Međunarodnog dana Roma, 9. aprila u Kulturnom Centru Novog Sada, EU info point u saradnji sa Udruženjem romskih studenata prirediće Dan romologije.

О РОМИМА КРОЗ МУЗИКУ, ИСТОРИЈУ И УМЕТНОСТ: Дан ромологије Културном цетру Новог Сада

KCNS

U 16 sati počeće radionica “Romskom plesu i igri” koju će voditi Aleksandra Aleksandrović, muzikolog i doktorant Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 18 sati kreće radionica “Jezik i književnosti Roma” uz čitanje poezije sa muzičkom pratnjom na klaviru, koju će voditi prof dr Marija Aleksandrović.

Od 20 sati održaće se se javni čas “Evropska istorija Romske kulture”.O ovoj temi govoriće dr Zoran Tairović, akademski slikar. Svi program trajaće po 90 minuta a ulaz je slobodan.

Međunarodni dan Roma obeležava se svuda u svetu, slavi romsku kulturu, te podiže svest o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Dan Roma je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, kada je donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma “Đelem, đelem”.Odabrana je i zastava, plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma kroz istoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri