ŽRTVE NISU ZABORAVLJENE: U Kraljevu obeležen Dan civilnih invalida rata

G. ĆIROVIĆ

06. 04. 2023. u 23:07

POLAGANjEM venaca i cveća na humke rodoljuba na Groblju streljanih oktobra 1941. i u Kraljevu je na skroman način obeležen 6. april – Dan civilnih invalida rata.

ЖРТВЕ НИСУ ЗАБОРАВЉЕНЕ: У Краљеву обележен Дан цивилних инвалида рата

G.Šljivić

Ovaj Dan Savez Udruženja civilnih invalida rata Srbije memorijalno obeležava u znak sećanja na 6. april 1941. kada su pale prve civilne žrtve prilikom nemačkog bombardovanja Beograda, kao i u znak sećanja na civilne žrtve fašističkog terora širom zemlje, žrtve stradale u masovnom streljanju civila u Kraljevu, i na žrtve NATO agresije na SRJ.

Vence u kraljevačkom Spomen-paku položili su predstavnici lokalne samouprave i Vojske Srbije, kao i delegacije Udruženja civilnih invalida rata Kraljeva i Vrnjačke Banje i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“.

G.Šljivić

 

- U Drugom svetskom ratu Kraljevo je više puta bombardovano i našlo se na meti najpre nemačke okupacione, a potom i savezničke avijacije 1944. godine. U tim bombardovanjima poginulo je 29 Kraljevčana, dok je veći broj ranjen. Tokom NATO bombardovanja 1999. teško je ranjeno 16 građana, među kojima i troje dece - podsetio je ovom prilikom dr Milan Matijević, predsednik Društva „Jovo Kursula“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!