PESNICI PEVALI ZA ROĐENDAN GIMNAZIJE: Vranjska škola proslavila 142. rođendan

Дејан Ристић
Dejan Ristić

31. 03. 2023. u 12:32

GIMNAZIJA „Bora Stanković“ u Vranju proslavila je svoj 142. rođendan na svečanosti na kojoj su učenici ove renomirane obrazovne institucije izveli muzičko-poetski program pod nazivom „Pesnici pevaju“.

ПЕСНИЦИ ПЕВАЛИ ЗА РОЂЕНДАН ГИМНАЗИЈЕ: Врањска школа прославила 142. рођендан

D. Ristić

Svaka nova generacija iznova otvara još jednu stranicu uspeha Gimnazije „Bora Stanković“ i tako već 142 godine, istaknuto je na svečanosti. Svaka godine je novo iskustvo, izazov i nastavak ciklusa obrazovanja, ali i trenutak vremena u kome živimo, istakla je u svom obraćanju direktorka vranjske gimnazije Suzana Mišić Stanković.

- Generacije učenika se moraju učiti i vaspitavati da znaju ko su, da rastu bez mržnje i da se jedino mogu nadmetati sa drugima u nauci, napretku, umetnosti i sportu. Ali je važno i da budu spremni za celoživotno učenje i da prihvate da nema nekorisnog znanja, da budu dostojni potomci i da znaju da nose gene onih koji su bili na pravoj strani i da neguju kulturu sećanja – rekla je direktorka.

Recitovane su i pevane pesme nekih od naših najznačajnijih pesnika 19. i 20. veka, Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja, Alekse Šantića i Desanke Maksimović. Gimnazijalci su u svojim aranžmanima pevali evergrin pesme nastale po poeziji, a koje su proslavili Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Jadranka Stojaković, Zvonko Bogdan. 

Maturanti su izveli i čuvenu „Selmu“, pesmu koju je napisao Vlado Dijak o svojoj ljubavi koja putuje na fakultet. Program je završen izvođenjem pesme „Vostani Serbije“ koju je napisao prvi srpski ministar prosvete Dositej Obradović.

Svečanosti su prisustvovali Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović, predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, načelnica Školske uprave, predstavnici zadužbine Olge i Nikole Dinića, članovi školskog odbora i saveta roditelja, roditelji i sadašnji i nekadašnji gimnazijalci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih