MILOŠEVA FEJSBUK ISTORIJA: Stranica "U vremenu starog Kruševca" svečano predstavljena u Narodnom muzeju

S.BABOVIĆ

01. 04. 2023. u 12:00

NEOBIČNO, ali zasluženo, fejsbuk-stranica "U vremenu starog Kruševca" proslavila je deceniju rada, i to u Narodnom muzeju!

МИЛОШЕВА ФЕЈСБУК ИСТОРИЈА:  Страница У времену старог Крушевца свечано представљена у Народном музеју

Foto:S.Babović,FB U Vremenu starog Kruševca

Više od 11.000 aktivnih korisnika ove društvene mreže svakodnevno prati objave koje obrađuju manje poznate događaje iz života Kruševljana, a svako ko je ostavio neki trag u istoriji našao se na ovoj popularnoj stranici - kroz fotografiju, zapis, ili originalni novinski tekst. Vremenom, Kruševljani - uključujući i zvanične istoričare, institucije poput Muzeja i Arhiva - počeli su prosleđuju dragoceni materijal, a jedan od najdragocenijih saradnika bio je sada pokojni Milutin Tasić, koji je ustupio više od 2.000 izuzetnih fotografija...

PRECI

STOJADINOVIĆ je ponosan i na porodičnu istoriju. Od čukundede Dragomira Vučkovića ostala mu je Albanska spomenica, a čuva i radnu knjižicu pradede Ljubomira Stojadinovića, iz Kraljevine Jugoslavije. Kod njega je i redak rečnik "Nemački za Srbe", koji je pradeda Stanojlo Vučković dobio u logoru u Limburgu - uz dokument kojim ga američka vojska oslobađa 14. juna 1945.

- Počeo sam bez velikih ambicija, ali su ljudi prepoznali trud i sada imam obavezu prema svim pratiocima da nastavim istraživanje, te predstavljam zanimljive događaje iz kruševačke istorije - objašnjava administrator pomenute stranice Miloš D. Stojadinović, za kojeg profesor istorije Milan Milošević kaže da ovu oblast poznaje bolje nego mnogi školovani naučnici.

Hroničar Andrija Šošić ukazuje da mnogi Kruševljani koji žive u dijaspori upravo na "Fejsbuku" pronalaze svoje rođake i prijatelje, a on je izradio narodnu nošnju na osnovu objavljenih starih slika koje je "iskopao" baš Stojadinović.

Novinar RTK Slavoljub Marković godinama sarađuje sa Milošem, pa je tako prošlog decembra objavljena i knjiga "Zanimljiva Čarapanija" - sa novinskim svedočanstvima nesvakidašnjih događaja u Kruševcu između 1849. i 1940.

Osim činjenice da Miloš sve ovo radi volonterski, zanimljivo je i da je on zapravo inženjer elektrotehnike i računarstva, koji dugo nije imao posao, pa se izdržavao radeći u u perionici, mlekari, na montiranju plastenika... a onda se skrasio u fabrici "Kromberg i Šubert", koja mu je pomogla da objavi najnoviju knjigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati