SAMO REDOVAN PREGLED ČUVA GLAVU: Skup u Subotici povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

J. L.

20. 03. 2023. u 20:00

U Severnobačkom okrugu 2020. godine karcinom dojke dijagnostikovan je kod 639 žena, a od ove opake bolesti umrlo je 276 - rečeno je povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

САМО РЕДОВАН ПРЕГЛЕД ЧУВА ГЛАВУ: Скуп у Суботици поводом Националног дана борбе против рака дојке

foto:J.L.

U subotičkoj Opštoj bolnici tokom 2021. godine od karcinoma dojke lečeno je 108 žena, a svaka peta je mlađa od 50 godina (oko 60 odsto obolelih žena pripada grupi radno aktivnog stanovništva). Zbog toga stručnjaci ističu da je sa samopregledima i ultrazvučnim pregledima potrebno početi što ranije.

- Rizik od oboljevanja značajno raste posle 40. godine, ali raste i stopa oboljevanja kod mlađih žena, zato je preporuka da se sa samopregledima i ultrazvučnim pregledima započne što ranije. Mamografija je zlatni standard u ranom otkrivanju karcinoma dojke i posle navršene 50. godinem neophodno ju je sprovoditi svake druge godine - podseća dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Da su redovni pregledi upravo jedini način da se bolest otkrije na vreme i da se sačuva život poručuju Subotičanke koje su se suočile sa dijagnozom karcinoma dojke.

-Niko drugi ne može otići na pregled umesto vas! Niko drugi ne može spasiti vašu glavu, zato uzmite stvar u svoje ruke! Prvo redovno radite samopreglede, a drugo mi živimo u 21. veku, postoje ultrazvučni pregledi, postoji mamografija kada dođe vreme za to i samo tako možete obezbediti sebi zdravlje . Ukoliko se bolest javi i otkrivena je na vreme, možete kroz nju proći sa manje invazivnim metodama lečenja, a i sa puno boljim rezultatima - poručuje Milica Pećerić, predsednica Udruženja "Jedna uz drugu",

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest