PARAĆINAC VANJA MRKUŠIĆ (16) UPISAO GIMNAZIJU I NASTAVIO DA OSVAJA NAGRADE: Od detinjstva u programiranju

Зорана Рашић
Zorana Rašić

22. 02. 2023. u 06:30

JOŠ dok je bio učenik osnovne škole, mladi Paraćinac Vanja Mrkušić (16) blistao je na takmičenjima iz informatike i računarstva, pa se nekako podrazumevalo da sa time nastavi i nakon upisa u Gimnaziju. U septembru prošle godine je upisao IT smer - odeljenje za posebno nadarene, a da zaista jeste poseban, dokazao je nedavno osvojivši treće mesto na takmičenju iz računarske i informatičke pismenosti "Dabar".

ПАРАЋИНАЦ ВАЊА МРКУШИЋ (16) УПИСАО ГИМНАЗИЈУ И НАСТАВИО ДА ОСВАЈА НАГРАДЕ: Од детињства у програмирању

Foto: Z. Rašić

Ovo takmičenje je u nekoliko kategorija održano u Kruševcu i okupilo je veliki broj talenata iz cele Srbije. Vanja je osvojio nagradu u kategoriji "gigadabar", namenjenoj đacima prvog i drugog razreda srednjih škola.

U dobar rezultat ovog tinejdžera niko nije ni sumnjao, budući da je IT smer upisao kao državni šampion iz iste oblasti. Titulu je osvojio prošle godine kao učenik osmog razreda Osnovne škole "Stevan Jakovljević" sa 400 poena, što je bio maksimum u kategoriji učenika sedmog i osmog razreda, u kojoj se tada takmičio.

O Vanji kao državnom šampionu "Novosti" su već pisale, a ovaj talentovani dečak, koga programiranje interesuje od detinjstva, sada ponovo planira da osvoji vrh na republičkom takmičenju.

POSVEĆEN INFORMATICI

VANjA se još u OŠ "Stevan Jakovljević" takmičio u "Dabru" i uvek je tvrdio da mu to ide lako. Poenta takmičenja je da se nađe najbrži način da se dođe do rešenja zadataka. Još od petog razreda je uz pomoć svoje nastavnice Dragana Đurić učio programski jezik koji se ne izučava u redovnoj nastavi. To je C++, jedan od najbitnijih za takmičenja, a od sedmog je počeo samostalno da uči i druge programske jezike.

Prva stepenica na tom putu je okružno nadmetanje koje ga čeka krajem februara.

Kako kaže, za razliku od "Dabra", gde je za rešavanje zadataka važna logika, kod ovog tipa takmičenja su važni programski jezici, a on se time bavi godinama po nekoliko sati dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili