AKCIJA POŠUMLJAVANJA "RUSKOG GROBLJA": Volonteri izašli na teren (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 02. 2023. u 13:40

PRVU ovogodišnju akciju pošumljavanja jagodinskog izletišta i sportskog centra na otvorenom „Rusko groblje“ akcijaši i volonteri Jagodine započeli su postrojavanjem i drugarskim pozdravom.

АКЦИЈА ПОШУМЉАВАЊА РУСКОГ ГРОБЉА: Волонтери изашли на терен (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

- Tridesetak nekadašnjih akcijaša, koji su od 1970. do 1990. godine učestvovali u radnim akcijama zasadilo je danas 20 sadnica crnog i belog bora u spomen–parku „Rusko groblje“, koje Jagodinci smatraju i plućima grada. Pošto je sa ovog prostora uklonjeno 200 osušenih stabala, zanovićemo ih, a ujedno vratiti i uspomene na akcijaštvo – kaže Dejan Novaković, član OO akcijaši i volonteri Jagodine, koji je imao samo 15 godina kada je postao akcijaš.

Akcijaši i volonteri, koji su sadnice bora obnavljali i prošle godine, najavili su da će početkom aprila učestvovati u uređenju „Ruskog groblja“.

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Zoran Gligorijević, direktor Sportskog saveza „JASSA“ dodao je da lokalna samouprava na osnovu predloga svojih sugrađana, realizuje aktivnosti. Tako su ovog puta organizovali akciju pošumljavanja spomen–kompleksa, koji je, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, dobio brojne sadržaje za sportiste, ali i rekreativce.

- Napravili smo stazu zdravlja, trim stazu, igralište za decu, sprave na kojima roditelji mogu da vežbaju dok čekaju svoje mališane, teren za mali fudbal, poligon za mlade, jer se sve više mladih bavi sportom na otvorenom. Ovaj mali sportski centar nazvali smo stazom zdravlja, jer ona to i jeste – rekao je još Gligorijević.

Inače, spomen-park „Rusko groblje“ posvećen je Crvenoarmejcima poginulim prilikom oslobađanja grada na Belici 1944. i 1945. godine. Šezdesetih godina prošlog veka zasađeno je 1.170 stabala belog i crnog bora, jer je toliko boraca sahranjeno na ovom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)