NIZ MERA: Država najavljuje veću pomoć za povećanje stočnog fonda

J. LEMAJIĆ

14. 02. 2023. u 15:11

UZ povećanje premija za mleko sa 10 na 15 dinara po litri, država je pripremila niz mera koje su usmerene na razvoj stočarstva i povećanje stočnog fonda - najavljeno je na skupu „Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje“ , koji je na inicijativu Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije održan u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga.

НИЗ МЕРА: Држава најављује већу помоћ за повећање сточног фонда

Foto AP

- Ove godine u ministarstvu imamo rekordan budžet, 79.7 milijardi dinara, za direktna plaćanja biće nešto manje od 47 milijardi dinara a za ruralni razvoj osam milijardi dinara. To su veliki novci i svi radimo na pripremi subvencija za naše poljoprivrednike i već početkom aprila krenemo u raspisivanje. Premija za mleko je povećana sa deset na 15 dinara po litri, ali to neće biti jedina stavka kojom ćemo pomoći poljoprivrednicima. To nije malo povećanje, već 50 odsto veći iznos nego ranije, radićemo i na podizanju broja grla, podžati uvoz steonih junica – najavila je Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

I Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je pripremio niz podsticajnih mera, a po prvi put biće raspisan konkurs za nabavku kavlitetnog priplodnog materijala, junica i nazimica, za šta je predviđeno 150 miliona dinara.

Broj gazdinstava koja se bave stočarstvom se smanjio i sada iznosi oko 27 odsto, naspram 73 odsto koja se bave biljnom proizvodnjom. Takođe, smanjuje se i stočni fond, naročito u govedarstvu. To se nije toliko odrazilo na proizvodnju, imamo dovoljno mesa, mleka i jaja za sopstvene potrebe, ali za tržišne viškove i da bi ovo održali mora da se reaguje.- Prema broju grla stočarstvo ide dva do tri procenta manje, ovčarstvo je u poslednje vreme malo odskočilo, živinarstvo oscilira...Svi smo svesni poslednjih godinu dana koliko je aktuelna situacija sa proizvodnjom mesa i mleka, posle kovida je došao rat u Ukrajini, sušna godina... Stočarstvo je u nezavidnoj situaciji, koja je kulminirala ove godine sa proizvodnjom mleka i zato je važna sinergija nadležnih organa da se stočarstvo stavi u fokus, jer je ono lokomotiva poljoprivrede. Važno je da imamo podsticaje koji su prilagođeni našim prilikama – naglašava Nenad Budinović, sekretar Udruženja za stočarstvo.

SUBVENCIJE PUTEM eAGRARA

- U ovom trenutku oko 70.000 poljoprivrednika je načinilo prvi korak i uzelo svoje eID, a blagovoremeno ćemo obavšavati o narednim segmentima prijavljivanja i ažuriranja na platformu eAgrar. Važno je da stanje životinja u gazdinstvu bude ujednačeno sa stanjem u Upravi za veterinu, jer samo ono što bude u zvaničnoj bazi biće merna jedinica za subvencije i podsticaje – dodaje Ivana Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao