OPSERVATORIJA ŠANSA ZA RAZVOJ NAUKE ALI I TURIZMA: Astronomska stanica na Vidojevici kod Prokuplja šansa za razvoj Toplice

D. Z.

13. 02. 2023. u 06:00

OBRAZOVANjE i nauka su jedina rešenja svih problema koji se dešavaju na globalnom nivou, recimo u oblasti životne sredine i klimatskih promena i drugih, i zbog toga su one ključne za dalji razvoj Srbije.

ОПСЕРВАТОРИЈА ШАНСА ЗА РАЗВОЈ НАУКЕ АЛИ И ТУРИЗМА: Астрономска станица на Видојевици код Прокупља шанса за развој Топлице

FOTO GRAD PROKUPLjE

Ovo je između ostalog istakla ministarka nauke, tehniološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović koja je krajem protekle sedmice posetila Prokuplje i Astronosmku stanicu na okolnoj planini Vidojevici. Istakavši da su sve razvijene zemlje sveta napredovale zahvaljujući ulaganju u obrazovanje i nauku, ministarka Begović je kazala da Astronomska opservatorija kod Prokuplja koja daje velike šanse razvoju nauke , jer postoje realne mogućnosti da se u okviru nje izgradi istraživački centar po ugledu na „Petnicu“ gde bi se deca edukovala i usavršavala u oblasti astronomije, ali i drugih povezanih nauka.

Istovremeno, ministarka Begović je naglasila da pored šanse ra razvoj nauke buduća istraživačka stanica i opservatorija na Vidojevici predstavlja i veliku šansu za razvoj turizma u ovom kraju.

- Značaj ove Opservatorije je izuzetno veliki, kao i činjenica da se ona nalazi na teritoriji Grada Prokuplja –istakao je narodni poslanik dr Darko Laketić ističući da će grad Prokuplje u saradnji sa MInistarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raditi na formiranju dečijeg istraživačkog centara čiji bi smeštajni kapaciteti bili na Belom Kamenu. -To bi bio istraživački centar poput Petnice, a tematski bi se bavio pre svega astronomijom, geografijom, fizikom. Uz sve druge sadržaje koje poseduje ovaj kraj, netaknuta priroda, geografski i ljudski potencijali, Prokuplje kao grad će imati značajno mesto ne samo na turističkoj, već i na naučnoj mapi.

Astronomsku opservatorija nalazi se na vrhu planine Vidojevica na nadmorskoj visini iznad 1.,100 metara i udaljena je 25 kilometara od Prokuplja a u njoj je 2015 godine dopremljen najveći teleskop u zemlji i regionu koji nosi naziv po našem naučniku Milutinu Milankoviću .Nabavku teleskopa, čiji je prečnik ogledala 1.4 metara, vrednog milion evra, finansirala je Evropska unija kroz šestogodišnji međunarodni projekat „Bellisima“.Telerskop je u potpunosti automatizovan, a posmatranje se može vršiti i preko interneta.

Inače, ono što karakteriše ovu posmetračju stanicu jeste da je nebo iznad nje kristalno čisto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)