BICIKLOM JE PRIRODA BLIŽA: Održan seminar u okviru projekta Mađarske i Srbije (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

08. 02. 2023. u 14:25

BICIKLISTIČKE ture kroz prirodu jedan su od najboljih načina da se promovišu lepote jedne zemlje, ali je neophodno izgraditi i posebnom signalizacijom obeležiti staze - čulo se na seminaru koji je u okviru u projekta Zajednički razvoj prekogranične mreže biciklističkih staza Mađarske i Srbije, održan u Zrenjaninu.

БИЦИКЛОМ ЈЕ ПРИРОДА БЛИЖА: Одржан семинар у оквиру пројекта Мађарске и Србије (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

- Izrada projektno-tehničke dokumentacije predstavlja planski osnov za izgradnju nedostajuće staze u okviru rute Eurovelo 11, čiji deo prolazi kroz Srbiju, od Horgoša do Beograda, u najvećem delu kroz Vojvodinu - istakla je Brankica Tabak, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. - Izgradnjom novih staza, cikloturisti će imati priliku da uživaju u prirodnim lepotama u okviru zaštićenih područja na teritoriji grada Zrenjanina.

Kako je naglasio Rajko Kapelan, pomoćnik gradonačelnika, Zrenjanin je u odnosu na broj stanovnika među vodećim u Srbiji, kada je u pitanju biciklistička infrastruktura i aktivnosti koje promovišu taj vid ekološkog transporta. U poslednje dve godine grad na Begeju izdvojio je milion dinara za kupovinu 150 bicikala za građane.

Zrenjanin ima 34 kilometra staza

Grad Zrenjanin raspolaže sa 22,5 kilometara izgrađenih biciklističkih staza u samom gradu i 11,5 do okolnih naseljenih mesta, Aradca, Ečke i Kleka.

Zrenjanin, uz Suboticu, u svom okruženju ima najviše zaštićenih prirodnih područja, atraktivnih za ciklo turiste. Na ruti Eurovelo 11, ili uz nju, nalaze se park prirode Rusanda i četiri specijalna rezervata prirode, Ritovi donjeg Potisja, Okanj i Carska bara i Titelski breg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)