NOVI SPOMENIK MALIŠANIMA: Kraljevčani ne zaboravljaju decu iz izbegličkog Doma u Mataruškoj Banji 1942-1947.

G. ĆIROVIĆ

03. 02. 2023. u 17:34

NAKON što je pre pet godina obnovljena spomen-piramida na seoskom groblju u Konarevu kod Kraljeva, posvećena preminulim mališanima iz Doma za izbegličku decu koji je u obližnjoj Mataruškoj Banji postojao od 1942. do 1947. godine, nedavno je, na istom mestu, njima u spomen podignut i spomenik u obliku krsta.

НОВИ СПОМЕНИК МАЛИШАНИМА: Краљевчани не заборављају децу из избегличког Дома у Матарушкој Бањи 1942-1947.

GU u Kraljevu

Deca koja su sahranjena na ovom mestu bila su hrišćanske veroispovesti, a pošto je spomen-piramida bila bez verskih obeležja, kraljevačka lokalna samouprava je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 315.000 dinara za izgradnju još jednog spomenika čiji je projekat izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Za vreme i posle Drugog svetskog rata, u Domu za zbrinjavanje izbegličke dece u Mataruškoj Banji koji je bio u sklopu Srpskih izbegličkih domava, bila su smeštena deca izbeglice iz okupiranih krajeva. Među njima je bilo ratne siročadi, ali su mnoge mališane dovodili roditelji jer u izbeglištvu nisu mogli da ih prehrane. Koliko ih je ukupno preminulo u Domu i koliko ih je sahranjeno u Konarevu, ne postoje precizni podaci.

A, spomenik u u obliku piramide, čiji je autor arhitekta Spasoje Krunić, na groblju u Konarevu podignut je sedamdesetih godina prošlog veka. Male piramide koje se nalaze na srednjem obruču na svakoj strani, kako je to svojevremeno pojasnio autor, predstavljaju krovove kuća za svu decu koja su stradala u ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!