INKLUZIVNO IGRALIŠTE SAMO ZA GLEDANJE: U Vrbasu napravljen prostor za igru dece sa posebnim potrebama- neprilagođen deci

Z. Rajić

01. 02. 2023. u 07:15

JEDNO od inkluzivnih igrališta koje je u okviru kampanje "Srbija bez barijera" pokrenuo Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom (OSI) pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, napravljeno je u Vrbasu.

ИНКЛУЗИВНО ИГРАЛИШТЕ САМО ЗА ГЛЕДАЊЕ: У Врбасу направљен простор за игру деце са посебним потребама- неприлагођен деци

Sprave mogu da koriste malobrojna deca, Foto G. D.

Boris Bijelović, predsednik UO Udruženja "Multiart" u Vrbasu, koje brine o deci s razvojnim teškoćama i OSI, rekao je da to igralište, nažalost, nama upotrebnu vrednost za većinu osoba s posebnim potrebama.

Igralište je u vlasništvu Opštine Vrbas, koja je sa UG "Bastion kulture i sporta" iz Novog Sada bila partner ministarstva u uređenju i opremanju ovog objekta.

Ivor Lukin, član Opštinskog veća, zadužen za komunalne poslove, kazao je da je inkluzivno igralište namenjeno deci sa određenim stepenom invaliditeta i da su sprave koncipirane specijalno za njih. Pošto je igralište na raspolaganju i deci i omladini iz tzv. redovne populacije, istaknuto je da ono doprinosi socijalizaciji mladih sa invaliditetom.

- Sprave na tom igralištu nisu prilagođene deci i omladini sa težim oblicima cerebralne paralize, niti onima sa intelektualnim teškoćama. One mogu da posluže deci sa fizičkim hendikepom, onoj koja teže hodaju ili imaju lakši oblik cerebralne paralize. Takve dece je tek nekoliko, a za više desetina drugih potrebni su drugačiji rekviziti na tom igralištu - rekao je Bijelović.

Boris Bjelović, Foto Multiart

On kaže da je igralište neadekvatno zato što prilikom njegove izgradnje nisu konsultovane organizacije koje se staraju o deci s teškoćama i OSI, a to je potvrdio i predsednik Društva invalida Vrbasa Dragan Janković, rekavši da ne zna o kakvom je igralištu reč ni gde se ono nalazi.

- Trebalo je svemu tome ozbiljnije pristupiti, jer je igralište očigledno rađeno tipski, bez bilo kakvih procena i razmišljanja o dijagnozama onih kojima je namenjeno - zaključio je Bijelović.

PREČI BORAVAK I LIČNI PRATIOCI

Za izgradnju inkluzivnog igrališta u Vrbasu ministarstvo je obezbedilo više od četiri miliona dinara. Bijelović kaže da bi bilo korisnije da je taj novac upotrebljen za otvaranje dnevnog boravka za decu s razvojnim teškoćama ili za angažovanje njihovih ličnih pratilaca, jer je Vrbas jedna od retkih opština koja nema tu uslugu socijalne zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade