UDAR PO DŽEPU ZA RED NA PARKINGU: U Vrbasu odlučili da stanu na kraj gužvama koje prave vozila u najužem centru grada

Z. Rajić

30. 01. 2023. u 11:00

VOZILA su zagušila centar Vrbasa, a u nedostatku mesta parkiraju se i na zelenim i drugim površinama koja za to nisu predviđena.

УДАР ПО ЏЕПУ ЗА РЕД НА ПАРКИНГУ: У Врбасу одлучили да стану на крај гужвама које праве возила у најужем центру града

Prebukiran centar grada, Foto JKP Komunalac

Kako bi se smanjile gužve i olakšao pristup Opštinskoj upravi, Policijskoj stanici i brojnim drugim javnim ustanovama, odlučeno je da se uskoro uvede naplata parkinga.

To većina građana podržava, premda neki smatraju da ne bi trebalo da se primenjuje izvan užeg centra grada, niti na građane koji žive u stambenim blokovima.

- Naplata parkiranja biće organizovana u dve zone u širem centru grada, kao i na izdvojenim parkiralištima kod zgrade Osnovnog suda i Doma zdravlja i u blokovima Vasilja Koprivice i Save Kovačevića. Cena će biti u plavoj zoni 35 dinara, sa PDV, po započetom satu, a u žutoj 50 dinara na sat - naveo je Igor Škundrić, direktor JKP "Komunalac", u okviru kojeg će biti formiran parking-servis.

Prema njegovim rečima, zone parkiranja i tačne lokacije uvedene su po elaboratu koji su na osnovu višemesečnih ispitivanja izradili stručnjaci Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pod rukovodstvom prof. dr Milana Simeunovića.

- JKP će se starati i o mestima na kojima se parkiranje neće naplaćivati. Za osobe sa invaliditetom parkiranje će biti besplatno, ali će morati da imaju istaknutu nalepnicu - kazao je Škundrić.

Više automobila nego mesta za parkiranje, Foto JKP Komunalac

Na negodovanje zbog naplate parkiranja stanarima blokovskih naselja, Škundrić odgovara da je to uobičajena praksa u gradovima gde postoje parking-servisi.

- Stanovnici koji žive u delovima grada gde će se parking naplaćivati moći će da kupe godišnju kartu po povlašćenoj ceni od 1.200 dinara. Oni će imati pravo da parkiraju i u susednoj zoni ukoliko ispred njihovih zgrada nema slobodnih mesta - pojasnio je Škundrić.

Iako je pre dve godine kod zgrade suda napravljen parking sa 63 mesta, to ipak nije znatnije smanjilo gužve u centralnim gradskim ulicama.

- Ideja je da se na tom prostoru izgradi etaža, tako da vozila mogu da se parkiraju u dva nivoa - rekao je direktor "Komunalca".

Igor Škundrić, Foto JKP Komunalac

BICIKLISTIČKE STANICE

ŠKUNDRIĆ kaže da su parkinzi prebukirani i zato što ljudi koji žive u blizini dolaze u centar automobilima.

- Uporedo sa naplatom parkiranja trebalo bi afirmisati hodanje i biciklizam. Radi toga bi u okolnim delovima grada trebalo urediti biciklističke stanice, na kojima bi dvotočkaši mogli i da se iznajmljuju - smatra predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista