REKORDAN BROJ ROĐENIH BEBA U OVOJ OPŠTINI U SRBIJI: Rođeno najviše u poslednjih pet godina

Z. GLIGORIJEVIĆ

06. 01. 2023. u 13:33

U OPŠTINI Svilajnac u 2022. godini rođeno je 155 beba, što je za skoro 10 odsto više nego godinu ranije i najviše u poslednjih pet godina

РЕКОРДАН БРОЈ РОЂЕНИХ БЕБА У ОВОЈ ОПШТИНИ У СРБИЈИ: Рођено највише у последњих пет година

Foto:Z.Gligorijević

Prednjači selo Sedlare, u kome rođeno 11 beba, što je višegodišnji rekord. Porodica Bogdanović iz ovog sela prošle godine dobila je četvrto dete.

-Kao višečlanoj porodici mnogo nam znači briga i pomoć lokalne samouprave. Osim novčane pomoći, svakoj rođenoj bebi opština daje i bebi paket sa osnovnim stvarima za novorođenče, kao i autosedište. Ali, svakako nam najviše znači to što imamo gde da radimo, a selo se razvija, imamo vrtić, školu, dobru infrastrukturu i razne programe za decu, tako da mališani na selu imaju približne uslove za rast i razvoj kao i deca u gradu – kaže Jelena Bogdanović, majka četvoro dece.

Foto:Z.Gligorijević

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović smatra da su za to zaslužni politika, koja se vodi deceniju unazad kroz otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta, kao i poboljšanje kvaliteta života građana Svilajnca kroz razvoj u svim segmentima života.

-Da bi se neko odlučio da osnuje ili proširuje porodicu prvo mora da ima posao, zatim pristojno okruženje za život sa razvijenom infrastrukturom i pratećim sadržajima. Više decenije se trudimo da to obezbedimo. Danas Svilajnčani mogu da biraju radno mesto, jer smo samo u poslednje dve godine imali čak osam novih investitora – ponosno će Milanović.

On je podsetio da se iz budžeta opštine svake godine izdvaja po 30.000 dinara za prvo i drugo rođeno dete i 40.000 dinara za treće dete, kao i 2,5 miliona dinara za finansiranje pet vantelesnih oplodnji za parove koji nemaju više prava na državni besplatni program. Do sada je preko ovog programa rođeno petoro dece, a jedna od njih je i osmogodišnja Anđelija.

-Nismo imali prava na državnu pomoć, jer smo već imali jedno dete. Posle deset godina bezuspešnih pokušaja, uspela nam je vantelesna oplodnja koju je finansirala opština Svilajnac. Bili smo oslobođeni stresa i razmišljanja kako ćemo da platimo taj proces, pa smo se samo posvetili dočeku novog člana porodice. Taj proces je sam po sebi stresan i emotivan, a mi smo zahvaljujući ovom programu lokalne samouprave imali jednu veliku brigu manje – veli Anđelina mama Violeta Radosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!