UKOŠTAC SA NASILJEM NAD VRŠNJACIMA: Umrežavanjem relevantnih institucija Vranje rešava problem sukoba među mladima

D. Ristić

04. 01. 2023. u 06:00

NAKON poslednjih slučajeva nasilja među decom i mladima u Vranju, lokalna samouprava je preduzela korake kojima planira da se ozbiljno uhvati ukoštac sa ovim problemom.

УКОШТАЦ СА НАСИЉЕМ НАД ВРШЊАЦИМА: Умрежавањем релевантних институција Врање решава проблем сукоба међу младима

Napadi na vršnjake, Foto Shutterstock

Vršnjačko nasilje, kao kompleksan društveni problem zahteva sveobuhvatno rešavanje, tako da traži i koordinisan rad mnogih institucija i organizacija, pa je gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković, predložio da se svi oni udruže u lokalnu mrežu. Na inicijalnom sastanku je dogovoreno da se najpre oformi radna grupa, a potom i potpiše memorandum o međusobnoj saradnji svih relevantnih institucija. Ovo telo trebalo bi da dobije podršku Skupštine grada, nakon čega će uslediti izrada Akcionog plana za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Ključ borbe je prevencija, ističe zamenica gradonačelnika, tako da će od samog početka biti uključeni deca i mladi, zajedno sa roditeljima.

Foto D. Ristić

Zorica Jović

- Mladi su nam u fokusu, sve ideje potiču od njih i čini mi se da će oni biti ključni u preduzimanju svih koraka u prevenciji vršnjačkog nasilja. Mislim da smo, negde, boreći se sa kovidom i drugim situacijama koje su nam nametnute, pomalo zapostavili one koji su najvažniji, a to su deca i mladi - kaže zamenica gradonačelnika Vranja, Zorica Jović.

Prema planu, mrežu će, pored lokalne samouprave, činiti i Centar za socijalni rad, tužilaštvo, Policijska uprava Vranje, zatim predstavnici nevladinog sektora, sve osnovne i srednje škole, ZC Vranje, Crveni krst i gradska Kancelarija za mlade. Kako bi telo bilo sveobuhvatnije, dodaje zamenica gradonačelnika, svi oni koji žele i mogu da daju svoj doprinos su dobrodošli.

Grad Vranje je prva lokalna samouprava u Srbiji koja se na ovakav način hvata ukoštac sa problemom vršnjačkog nasilja, pa nema model na koji može da se ugleda, ali će jedan od glavnih putokaza u radu biti Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima, koja, kako navodi Jovićeva, pokazuje odlične rezultate kada je reč o radu na terenu, ali i prevencija.

 

UČESTALI NAPADI

ZA manje od mesec dana, javnost su potresla tri slučaja nasilja među decom i mladima u Vranju. Najpre su osmogodišnjaka vršnjaci maltretirali u igraonici, onda je otkriveno da su dvojica srednjoškolaca maltretirala i terala mlađeg učenika da se šeta nag po učionici, da bi na kraju, isplivali snimci žestoke tuče dve devojke ispred jednog lokala u gluvo doba noći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)