SNEŽNA ČAROLIJA NA STAKLU: Umetnica iz Niša pred praznike oslikala izloge, prozore i vrata kafića, pekara, butika

J. Ćosin

03. 01. 2023. u 06:15

UMETNICA Miljana Stojadinović svojim talentom Niš je pretvorila u pravu snežnu bajku. Četkicom i akrilnim bojama, pred praznike, ona vredno oslikava izloge, prozore i vrata brojnih kafića, pekara, butika i domova Nišlija koje žele da im baš ona ukrasi životni prostor.

СНЕЖНА ЧАРОЛИЈА НА СТАКЛУ: Уметница из Ниша пред празнике осликала излоге, прозоре и врата кафића, пекара, бутика

Foto J. Ćosin

Deda Mraz, Sneško Belić, irvasi, pahulje snega, sanke, vrhovi planina, životinje u snegu, šoljice kafe, slike su uz koje svakodnevno uživaju gosti niških kafića. Mašne, praznični venci, četinari pod snegom i sklupčano lane, motivi su koji ukrašavaju praznični prostor udruženja u Kamenici kod Niša, koje zbrinjava divlje životinje, a koje je ova kreativna devojka oslikala.

Slikanjem se bavi duži niz godina i uglavnom radi oslikavanja zidova, a ono na staklu za nju predstavlja ne samo posao, već i zadovoljstvo. Kada dođe pretpraznično vreme, onda radi novogodišnju dekoraciju.

- Uglavnom radim sa koleginicom iz Beograda, često i sa skele, tako da je ona zadužena za Beograd, a ja za južni region. Trudimo se da ulepšamo ambijent ljudima i da bude neka prijatnija novogodišnja atmosfera oko nas - priča nam ona.

Foto J. Ćosin

Kaže da je sve počelo pre nekoliko godina, kada je htela da ulepša zidove sobe svoje sestričine.

- To je nekako počelo sa sestričinom, kada je ona bila mala, tako da sam prve radove uradila pre desetak godina. Ipak, intenzivniji rad, što se tiče oslikavanja nekih lokala, kuća, počeo je pre tri godine - priča nam ona.

Za svoja prava umetnička dela na staklu ne pravi skicu pre oslikavanja kao većina umetnika. Stvara na licu mesta, u glavi pravi sliku onoga što će nacrtati, a zatim se prepušta mašti, u zavisnosti od toga ko će u vreme praznika kroz tu sliku gledati.

NAJVIŠE KORISTI BELU BOJU

PRED novogodišnje praznike, bela boja se, kaže, koristi najviše.

- Pa uglavnom je to akrilna bela jer je ona postojana, a lako se skida, pritom ne može da se lako ogrebe - kaže Miljana.

Najdraži njen rad joj je, kaže, upravo onaj koji je oslikala u udruženju za nezbrinute životinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)