RADOVI VEĆ U JANUARU: Predstavljen projekat uređenja Almaškog kraja u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

29. 12. 2022. u 17:41

PROJEKAT urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, najstarijeg kvarta Novog Sada na bačkoj strani grada, u čiju će realizaciju tokom sledećih šest godina Pokrajina i Grad uložiti ukupno 2,3 milijarde dinara, predstavljen je danas u Kulturnoj stanici „Svilari“.

РАДОВИ ВЕЋ У ЈАНУАРУ: Представљен пројекат уређења Алмашког краја у Новом Саду

Pres služba Pokrajinske vlade

Kompletna zamena infrastrukture, uređenje parternih površina, saobraćaja i hortikulturnih sadržaja, obnova fasada i krovova na više objekata kao i niz drugih radova biće, kako je planirano, obavljeni u 28 ulica na prostoru ukupne površine od oko 20 hektara.

- Izabrali smo najbolje ljude koje imamo, da pripreme projekat kojim će Novi Sad povratiti svoju dušu – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posle prezentacije plana uređenja prostorne kulturno-istorijske celine Almaškog kraja, napominjući da radovi u nekoliko faza biti izvođeni uz pun nadzor projektanata i gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i uz učešće Udruženja „Almašani“.

Mirović je dodao da će obnova tog dela grada kroz, kako je rekao, simboličnu i praktičnu vezu sa prošlošću pre svega srpskog naroda u Novom Sadu i Vojvodini, omogućiti bolju budućnost kada je reč pre svega o kulturnima sadržajima, turizmu, promociji Novog Sada i drugim segmentima.

Gradonačelnik Milan Đurić smatra da je taj projekat na ponos ne samo Novog Sada nego i čitave Srbije i da će obnovljeni Almaški kraj biti novo mesto za obilazak i promociju grada.

Đurić je naglasio da je to zahtevan posao koji se realizuje u saradnji niza institucija, među kojima i sa Eparhijom bačkom i Maticom srpskom, čiji se važni objekti nalaze u Almaškom kraju.

- Grad i Pokrajina će obezbediti sredstva za realizaciju ovog kapitalnog projekta za Novi Sad a struka će uraditi svoj posao – poručio je gradonačelnik.

U okviru projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja biće rekonstruisane sledeće ulice: Almaška, Aleksandra Tišme, Baranjska, Daničićeva, Đorđa Jovanovića, Đorđa Rajkovića, Hadžić Stevića, Koče Kolarova, Koste Hadži Mlađeg, Lađarska, Lončarska, Marka Nešića, Matice srpske, Milana Rakića, Miloša Obilića, Milovana Vidakovića, Nikole Pašića, Pećka, Petra Kočića, Save Vukovića, Skerlićeva, Sterijina, Svetosavska, Tekelijina, Temerinska, Trg Marije Trandafil, Zemljane ćuprije i Zlatne grede.

BONUS VIDEO - ZVUCI TRADICIJE NA OTVARANjU: Novi Sad dobio Muzej Tamburica festa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)