ODLAZAK POČASNOG GRAĐANINA KIKINDE, Preminuo Marko Vuković, do danas jedini živi oslobodilac grada u Drugom svetskom ratu

R. Š.

25. 12. 2022. u 19:00

U Opštoj bolnici u Kikindi danas je, posle desetak dana lečenje od posledica pada, preminuo Marko Vuković (97), zastavnik iz Drugog svetskog rata, ranjenik sa Sremskog fronta i do danas jedini živi učesnik oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu.

ОДЛАЗАК ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА КИКИНДЕ, Преминуо Марко Вуковић, до данас једини живи ослободилац града у Другом светском рату

Foto: R. Šegrt

Zbog ratnih zasluga, u oktobru prošle, na 76. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu, Kikinda mu je ukazala čast kada je proglašen za počasnog građanina. Vuković je bio nosilac Ordena za vojne zasluge sa srebrnim mačevima.

- Ovo priznanje osvećujem svim borcima streljanim za slobodu – rekao je tada ratnik Vuković.

U Kikindu je ušao 6. oktobra 1944. zajedno sa ruskim pukom, kao član čuvene devete čete. Za “Novosti” je prošle godine svedočio da su oslobodioci došli pred zgradu opštine.

- Nemačka zastava bila je na zemlji, a ruski komandant nam se zahvalio i rekao:“ Drugovi, nama više niste potrebni, pridružite se svojim partizanima. Njima ste mnogo potrebniji“. Tada sam tek bio napunio 18 godina – pričao je za naše novine Vuković, potomak slavnih ratnika za koga je odbrana zemlje bila prioritet i čast. Zato se dobrovoljno prijavio i otišao na Sremski front gde je ranjen u nogu.

Vuković je rođen u Cetini, kod Vrlike u Dalmaciji, a njegova porodica se doselila u Banat kada je bio beba od šest meseci. Otac mu je bio dobrovoljac iz Prvog svetskog rata, pa je dobio zemlju u Ruskom Selu kod Kikinde.

Kada je završio osnovnu školu, postao je stolarski šegrt. Na početku Drugog svetskog rata kada se u Kikindi digao ustanak protiv fašizma, na Simićevom salašu formiran je Kikindski partizanski odred, on je postao kurir. Posle rata odlazi na školovanje u Beograd, a onda 14 godina službuje u Bijeljinu, zatim u gardi u Sarajevu, a onda desetak godina u Tuzli. U Bijeljini je bio član Amaterskog pozorišta “Scena” koje je osnovao Rodoljub Čolaković.  U Nušićevoj “Autobiografiji” igrao je čak četiri uloge. Kao glumac nagrađen je za najbolju mušku ulogu na četvrtom Festivalu amaterskih pozorišta BiH. Nakon penzionisanja vratio se u Kikindu. Bio je aktivan u Civilnoj zaštiti i udruženju vojnih penzionera.

Marko Vuković biće sahranjen u sredu, u 13 sati, na Mokrinskom groblju u Kikindi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije