NA ZIDU MOTIV STAPARSKOG ĆILIMA: Neobičan mural nastao u selu nedaleko od Sombora

J. L.

30. 11. 2022. u 20:32

NA zgradi Zadružnog doma u Staparu svečano je predstavljen mural sa temom Staparskog ćilima, naslikan u okviru akcionog plana na INTERREG projektu DANURB+.

НА ЗИДУ МОТИВ СТАПАРСКОГ ЋИЛИМА: Необичан мурал настао у селу недалеко од Сомбора

foto: Grad Sombor

 Mural predstavlja pretapanje realnog slikovnog prikaza u digitalnu formu i daje sponu tradicije sa savremenim životom, koji su oslikali Dejan Ivanović (Wuper) i Nikola Mihajlović (Kori).

DANURB+ je evropski projekat koji uključuje šest podunavskih zemalja s temom korišćenja kulturnog nasleđa za promociju gradova duž toka Dunava.

-Sve ono što može da dodatno privuče pažnju posetilaca i turista duž ove rute svakako da znači. Poznato je da Grad Sombor ima mnoštvo materijalnih i nematerijalnih kulturnih vrednosti uz to i dosta prisustva komplementarnih prirodnih vrednosti kao što je Gornje podunavlje, imamo multikulturalnost, bogatu gastronomsku ponudu, tako da imamo čime da privučemo turiste iz različitih delova Evrope i celog sveta - istakla je Jovana Miljević, pomoćnica gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i turizma.

Mira Kovačev, predsednica Udruženja žena „Staparska ruža“, naglasila je da zahvaljujući novom muralu Udruženje ima još veću vidljivost.

-Dobili smo podršku kako bi sam centar krasio ovaj mural i kako bi se obratila pažnja na prostorije Udruženja gde se danas proizvodi Staparski ćilim. Udruženje ima petnaest članica, aktivnih tkalja ima pet. Puno nam ovo znači, pošto se Udruženje bavi promocijom, a ujedno i osnaživanjem žena i turističkom ponudom, tako da smo imali već prvu turu turista koji su došli u obilazak prostorija i naše radionice, a takođe su se i slikali pored murala - kazala je Kovačev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

STAV BEOGRAĐANA: Pitali smo građane šta misle o zabrani pušenja u zatvorenom koju traži ministarka Danica Grujičić (ANKETA)