POMOĆNIK DIREKTORA NEPOSTOJEĆEG ODELJENJA: Sistematizacija poslova u UKC Niš - Zašto je vrhunski lekar nije potpisao?

D. MILjKOVIĆ

16. 11. 2022. u 21:50

DIREKTOR Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu prof. dr Zoran Perišić - umesto sedam - odnedavno ima šest pomoćnika.

ПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА НЕПОСТОЈЕЋЕГ ОДЕЉЕЊА: Систематизација послова у УКЦ Ниш - Зашто је врхунски лекар није потписао?

Foto D. Miljković

Jer, docent dr Milan Lazarević, jedan od najboljih lekara u Srbiji iz ovih oblasti, više nije zadužen za laboratoriju i transfuziju. Perspektivni stručnjak, inače zaposlen u Klinici za kardiohirurgiju, tvrdi da je "sklonjen", dok direktor to negira...

Podsetimo, prof. dr Perišić je pre više od dve godine izabrao svoj tim, u kojem su se našli ugledni niški lekari, među kojima i dr Lazarević. U jednom trenutku, međutim, direktor UKC odlučuje da promeni sistematizaciju koja se odnosi na njegove pomoćnike.

- Doktor Milan Lazarević nije smenjen. Posle dopune, odnosno izmene u sistematizaciji poslova, i on je, poput ostalih mojih najbližih saradika, trebalo da potpiše novo rešenje. I svi su to učinili, osim dr Lazarevića, koji je odbio, iako je jedini lekar u niškom Univerzitetskom kliničkom centru koji ispunjava uslove za to mesto - objašnjava prof. dr Zoran Perišić.

Dr Milan Lazarević, s druge strane, iznosi svoje argumente...

- Moje zakonsko pravo kao zaposlenog je da odbijem nešto da potpišem, posebno ono za šta smatram da nije u redu i nema utemeljenje u našoj ustanovi. Direktor je odlučio da mi novo zvanje bude pomoćnik za banku krvi. Da li postoji banka krvi u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu? Ako je nema, a nema je, kada će da bude otvorena? Da li bi ja trebalo da budem jedini transfuziolog i pomoćnik direktora za nešto što ne postoji i što će se, možda, nekada i oformiti, ali ko zna kad? Uostalom, ja sam transfuziolog, ali i hematolog, usko-specijalizovan, i ima nas više od desetoro u Nišu - zaključuje dr Milan Lazarević.

Foto: D. Miljković

Dr Milan Lazarević

 

Savremena oprema - najveća zasluga

Tokom poslednje dve godine na mestu pomoćnika direktora UKC, dr Lazarević je nabavio sedam novih gasnih analizatora za razne klinike, jedan biohemijski, te tri aparata za intraoperativno spasavanje krvi na ortopediji, ginekologiji i dečjoj hirurgiji, uz uređaj za pravljenje fibrinskog i trombocitnog lepka... - Nabavili smo opremu za ispitovanje trombofilije, side i hepatitisa, za genetsko ispitivanje terapije za multiplu sklerozu, za nove biohemijske analize koje se ne rade u UKC, poput hormona, hepcidina, tumor-markera... Trebalo bi da stignu reagensi za genetsko ispitivanje tumora pluća, debelog creva i malignog melanoma - nabraja dr Lazarević, i dodaje da bi, u suprotnom, pacijenti sve to morali da obave kod privatnika i plate.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna