JUGOISTOK SRBIJE I DALJE SVE PRAZNIJI: Poražavajući nezvanični podaci poslednjeg popisa stanovništva

V. ĆIRIĆ

12. 11. 2022. u 07:52

PREMA nezvaničnim podacima sa poslednjeg popisa, broj žitelja na području grada Pirota, manji je za 7.812 građana u odnosu na popis od pre deset godina! Na popisu 2011. godine, u selima i u gradu popisano je 57.911 osoba, a na upravo okončanom popisu registrovano je 50.099 građana u sedmadesetak sela i u samom Pirotu.

ЈУГОИСТОК СРБИЈЕ И ДАЉЕ СВЕ ПРАЗНИЈИ: Поражавајући незванични подаци последњег пописа становништва

Selo Slavinja, Foto V. Ćirić

To znači, da se obespokojavajući trend koji traje nekoliko decenija ne zaustavlja, već naprotiv, dobija na dinamici, odnosno ovaj kraj se ubrzano prazni. Podaci o okolnim opštinama: Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka se još uvek ne objavljuju, ali je sasvim sigurno da je demografska situacija identična, odnosno da se i ta mesta prazne.

- Postoje delovi grada poput starog Tigrovog naselja, dela oko Tijabarske crkve, zatim Jatagan mala u kojima je puno zaključanih kuća. Stari su poumirali, mladi otišli put Niša, Beograda ili u inostranstvo i vide se samo na ostavinskim raspravama. Naravno svi odlaze u potrazi za boljim životom. U mojoj bližoj i daljoj porodici imamo dvojicu u Beogradu, jednog u Nišu i medicinsku sestru koja je otišla put Norveške u kojoj je već četiri godine. Takvih primera ima u izobilju - rekao nam je jedan penzioner u starom Tigrovom naselju.

Pirotsko selo Basara, Foto V. Ćirić

Iako država i lokalne vlasti podstiču život na selu, situacija ide nekom svojom, obespokojavajućom logikom i gotovo je nemoguće naći mlade ljude u staroplaninskim selima. U onima bliže gradu ih ima, ali su gotovo svi zaposleni u gradu, a na selu samo žive i bave se nekom sitnom poljoprivredom. Najveći broj njih je zašao u šestu deceniju, ali se nije ženio jer devojke ne žele da idu u selo. Samo je u Krupcu pedesetak neženja.

Priča o udaljenim selima je još gora. Otuda je poslednjih godina Stara planina i dobila naziv gerontološki centar pod otvorenim nebom. Da nije penzionera sa po tridesetak godina staža, koji su se vratili na očevinu, gde ostaju samo tokom letnjih meseci, mnoga bi se već odavno ugasila. Najgora situacija na području grada Pirota je u mestima s leve strane knjaževačkog puta, kao što su Del, Orlja, Bazovik, Ragodeš, ali ništa nije bolje ni u Gostuši, Beli, Korpiuvštici, Oreovici, Pokreveniku, ili na primer u Visoškoj Ržani koja ima desetak stalnih, vremešnih žitelja. Ovo mesto je do pre nekoliko decenija imalo i ambulantu, prodavnice, biblioteku, školu.

Mara Đorđević ispred kuće u Iskrovcima, Foto V. Ćirić

U Zaskovcima podno turstičkog centra Babin zub i Jabučko ravnište ima svega dvadesetak ostarelih gorštaka. U Basari koja je na 12 kilometara od centra Pirota, nema više nijedne duše. Mnogi izletnici koji se zapute put Stare planine, uglavnom tokom leta neprijatno se iznenade kada požele da kupe mleko ili sir, ali nemaju od koga, jer u mnogim selima više nema nijedne krave ili ovce, pa oskudevaju i oni koji su do pre desetak godine čuvali po par krava ili po dvadesetak ovaca. Stoku jednostavno više nema ko da čuva, a domaćinstva su uglavnom "jednočlana". Glavni razlog raseljavanja minulih decenija su loši uslovi života, odnosno nedostatak puteva, zdravstvene zaštite. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati sela u kojima još uvek ima prodavnica.

Identična je situacija u okolnim gradovima odnosno opštinama. U dimitrovgradskoj opštini su potpuno opustela sela Verzar, Skrvenica, Gornja Nevlja, u Petačincima živi jedna žena, a u Iskrovcima je jedini stalni stanovnik Mara Đorđević. U selima u Zabrđu situacija je nešto bolja, ali i ovde je broj žitelja više nego desetkovan. S druge strane Vidliča, selo Vlkovija ima samo jednog stalnog stanovnika, isto je i u Gornjem odnosno Donjem Kivodolu, Braćevcima, Boljevdou, Izatovcima.

MLADI SA DVOJNIM DRŽAVLjANSTVOM

NAJVEĆI broj mladih iz dimitrovgradske opštine ima dvojna državljanstva. Mnogi se školuju u Sofiji i drugim gradovima Bugarske i sa pasošem EU putuju i rade u zemljama Unije. Malo ko se nakon studija vrati u Dimitrovgrad ili okolinu. Oni koji ne odu u Bugarsku, odnosno u neku od zemalja odlaze put Pirota, Niša, Beograda i drugih gradova.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!