SANIRANI POTOCI BULINJAK I BELJAV: Kušiljevci od juče mirno spavaju

Z.Gligorijević

03. 11. 2022. u 10:53

SANACIJA korita potoka Bulinjak i Beljava u Kušiljevu, izrada nasipa, proširenje i ojačavanje bedema završeni su, pa meštani ovog sela u svilajnačkoj opštini mogu mirno da spavaju i u vreme obilnih padavina.

САНИРАНИ ПОТОЦИ БУЛИЊАК И БЕЉАВ: Кушиљевци од јуче мирно спавају

Foto:SO Svilajnac

Do poplava je dolazilo usled nedovoljne propusne moći korita ovih potoka. Poslednja poplava Kušiljevce je pogodila 2018. godine.

- Vidite kako voda ide, a vi ne možete da stignete da podignete bilo šta kako bi šteta bila što manja. Nivo vode u mom dvorištu bio je gotovo metar. Od 1969. godine, od kada pamtim, do sada je bilo 15 poplava – seća se Srećko Radojković iz Kušiljeva.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je rekonstrukcijom 1.600 metara najugroženije deonice kroz Kušiljevo i još 500 metara potoka Beljava rešen tridesetogodišnji problem, koji je Kušiljevcima pravio veliku štetu.

-Na teritoriji naše opštine, u saradnji sa JP „Srbijavode“ i Vladom Republike Srbije, u proteklom periodu uradili smo velike i značajne projekte. Ovo nije kraj naše plodne saradnje. Čeka nas sledeći veliki projekat - navodnjavanja Resavske celine. Navodnjavaće se oko 1.100 hektara zemljišta, što će znatno olakšati poljoprivrednu proizvodnju – ocenio je Milanović.

Oko 300 hektara biće navodnjavano iz bunara, a prestalih 800 hektara iz reke Resave na kojoj će biti izgrađene tri male akumulacione brane. Radovi će početi na proleće.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!